Rolstoeltoegankelijke lijn 10 van Arriva van start

Gehandicapten vanaf 10 december 2006 eenvoudig met de bus

Leeuwarden – Vanaf zondag 10 december 2006 rijdt er door de week en in het weekend iedere twee uur een rolstoeltoegankelijke bus van Arriva op lijn 10 tussen Heerenveen en Drachten. Om mensen met een beperking daadwerkelijk met het openbaar vervoer te kunnen laten reizen, is alleen een rolstoeltoegankelijke bus onvoldoende. Daarom is met behulp van financiële steun van de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad ook een drietal haltes langs de route van lijn 10 goed toegankelijk voor gehandicapten gemaakt. Het betreffen haltes bij Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag, in het centrum van Gorredijk en op het busstation Van Knobelsdorffplein in Drachten.

Op 7 december 2006 zijn in Beetsterzwaag de rolstoeltoegankelijke bus en de haltes feestelijk in gebruik genomen. F. de Paauw, vice-voorzitter van de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad, reed als eerste met zijn rolstoel de bus in, daarbij geassisteerd door gedeputeerde T. Baas. Vervolgens is er een rit in de bus gemaakt naar de aangepaste halte in Gorredijk, waar wethouder Kooistra van de gemeente Opsterland en de heer De Paauw een korte toespraak hielden.

De provincie, de gemeenten Opsterland en Smallingerland en Arriva hebben gekozen voor de aanpassing van lijn 10 omdat deze langs de vestiging van Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag komt, zodat de kans zeer groot is dat lichamelijk gehandicapten ook daadwerkelijk gebruik maken van de bus. Gedeputeerde T. Baas: “De aanpassingen op lijn 10 betreffen een pilot met de duur van een jaar. We willen ervaring opdoen met de aangepaste halte-infrastructuur, het gebruik van de bus door invaliden en de kosten. Wanneer de conclusies positief zijn, zullen wij meer rolstoeltoegankelijke buslijnen in Fryslân proberen te realiseren.”

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht provincie Fryslân