Reizigers en personeel vinden OV in 2005 veiliger

Den Haag – Reizigers geven in 2005 een 7,6 voor de sociale veiligheid in het openbaar vervoer in het algemeen en een 7,9 voor de veiligheid tijdens een rit. Minder treinreizigers en medewerkers maakten een incident mee.

Dit zijn enkele cijfers uit de reizigersmonitor, de personeelsmonitor en de monitor zwartrijden stads- en streekvervoer.

Reizigers
In 2005 maakte 7% van de reizigers in het stads- en streekvervoer een incident mee. Dit is net zoveel als in 2004. De meeste slachtoffers werden lastiggevallen, of kregen te maken met diefstal en bedreiging. Mishandeling komt het minst vaak voor.

16% van de treinreizigers werd slachtoffer van een of meerdere incidenten. Dat was in 2004 20%. De waardering voor de veiligheid steeg gemiddeld van een 7 naar 7,1.

Personeel
In 2005 werd 56% van de personeelsleden van het stads- en streekvervoer slachtoffer van een incident. In 2004 was dat 59%. Zij gaven net als in 2004 een 6,5 voor de veiligheid.

Bij de NS-medewerkers daalde het aantal incidenten van 62% naar 40%. De veiligheid kreeg een hogere waardering: overdag geeft 89% een 7 of hoger, ’s avonds is dat 56%.

Zwartrijden
Zwartrijden geldt als een belangrijke oorzaak van onveilige situaties, vooral voor het personeel. In veel van de onderzochte gebieden daalde het aantal zwartrijders.

In alle gebieden waar reizigers bij het instappen een vervoersbewijs moeten tonen, waren minder dan 3% zwartrijders.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat