NS zet nieuwe stap op weg naar OV-chipkaart

Utrecht – Volgens de nieuwe planning start NS nog dit jaar met de voorbereiding van de plaatsing van poortjes langs de Schiphollijn en Flevolijn. Op de Hoekse lijn (Hoek van Holland – Rotterdam Centraal) zijn reeds poortjes geplaatst. In het eerste kwartaal van 2006 zullen treinreizigers hier de OV-chipkaart gaan testen. NS ziet in de OV-chipkaart dé mogelijkheid om in het openbaar vervoer gemakkelijker en veiliger te reizen.

Belangrijkste pijlers nieuwe NS planning:
– Poortjes op Hoekse Lijn in 2005 gereed
– In december 2005 start voorbereiding poortjes Schiphol- en Flevolijn
РIn eerste kwartaal 2006 testen NS reizigers OV-chipkaart ̩n poortjes Hoekse Lijn
– Landelijke invoering kaart afgerond in 2007

Hoekse Lijn
Na de test in het eerste kwartaal start medio 2006 de kaartuitgifte aan medewerkers en vervolgens aan vaste klanten op de Hoekse Lijn en begint de verkoop van persoonlijke en anonieme OV-chipkaarten bij de NS-balie en de (OV-chip)kaartautomaat. In de zomer van 2006 kunnen reizigers in de regio Rotterdam met een OV-chipkaart van NS reizen met de trein tussen Rotterdam en Hoek van Holland, in de Rotterdamse metro van RET en alle bussen van Connexxion die rijden in de Hoekse Waard en op Voorne-Putten, inclusief Ridderkerk en Barendrecht.

De nieuwe planning van NS is 24 oktober 2005 afgestemd met de partner OV-bedrijven van NS. In dit overleg zijn ook de kaartuitgifte en -distributie besproken. Hieraan wordt in de komende periode door de partijen gezamenlijk invulling gegeven.

OV-chipkaart
De OV-chipkaart is de nieuwe manier van reizen en betalen in het openbaar vervoer; één kaart voor al het openbaar vervoer in heel Nederland. Nederland is het eerste land ter wereld waar op landelijke schaal een vergelijkbare chipkaart in het OV wordt ingevoerd. NS werkt aan een stapsgewijze invoering van de OVchipkaart en poortjes. Kwaliteit en zorgvuldigheid staan daarbij voorop. NS hanteert hiervoor een realistische planning. In vergelijking met andere landen of steden waar een nieuw kaartsysteem is geïntroduceerd (zoals Hong Kong) is de invoeringstermijn in Nederland korter. Met deze aanpak draagt NS bij aan de succesvolle introductie van de OV-chipkaart die het reizen in het hele Openbaar Vervoer gemakkelijker maakt.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Nederlandse Spoorwegen NS Hoofdkantoor