Concessie OV Gooi en Vechtstreek voor Connexxion

Haarlem – Het busvervoer Gooi en Vechtstreek zal in de periode december 2005 – medio 2011 worden verzorgd door Connexxion. Dit hebben gedeputeerde staten van de Provincie Noord-Holland op 26 april 2005 besloten ter afronding van de aanbesteding van de concessie voor deze regio. De resultaten van de aanbesteding zijn zeer positief.

De provincie heeft ongeveer 14% meer dienstregelingsuren aangeboden gekregen. Een groot deel hiervan wordt ingezet op de stamlijnen, die regioliners gaan heten. De stamlijn tussen Huizen en Hilversum gaat in de spits iedere vijf minuten rijden. In Hilversum wordt het lijnennet geherstructureerd door concentratie van buslijnen op de hoofdassen met hogere frequenties. Op werkdagen komen er meer ritten op de regioliners naar Amsterdam-Amstel en Amsterdam Zuidoost. De regioliners worden uitgerust met gratis toegang tot internet, zodat reizigers met hun laptop kunnen werken in de bus.

Verwacht wordt dat het aantal reizigers zal groeien met 44% over de hele concessieperiode.

Er wordt een reeks van voorzieningen getroffen om de reizigers te voorzien van informatie. Onder meer worden alle bussen voorzien van displays waarop de naam van de volgende halte en het verwachte tijdstip van aankomst wordt weergegeven. Deze dynamische informatie wordt aangevuld met informatie over de route, stremmingen, dienstregelingwijzigingen en marketingacties.

Ten behoeve van het comfort voor de reizigers worden nieuwe, lage vloerbussen ingezet die zijn voorzien van airconditioning. Alle bussen zijn toegankelijk voor reizigers in een rolstoel. De bussen zijn milieuvriendelijke door hun moderne motoren.

Om te voorkomen dat een bus te vroeg vertrekt van een halte, wordt de vertrektimer geïntroduceerd. Deze waarschuwt de chauffeur door middel van een lichtsignaal, wanneer hij van de halte mag vertrekken. Bij trein-busverbindingen wordt een maximale wachttijd van de bus op een eventuele trein van vijf minuten gehanteerd.

De concessie gaat van start met een promotiecampagne, waarvan een huis-aan-huis verspreide brochure onderdeel is. Daarnaast vinden specifieke acties met tariefkortingen plaats gericht op doelgroepen zoals automobilisten, grote bedrijven en instellingen, senioren, afgestudeerde studenten en scholieren.

Met de concessieverlening Gooi en Vechtstreek voldoen gedeputeerde staten aan de eis uit de Wet personenvervoer dat per 1 januari 2006 al het openbaar vervoer onder hun bevoegdheid moet zijn aanbesteed.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht provincie Noord-Holland