Syntus nieuwe vervoerder spoorlijn Tiel-Arnhem

Doetinchem – Vanaf 1 april 2005 neemt Syntus het openbaar vervoer over van NS op de spoorlijn Tiel-Arnhem. Het voortbestaan van deze spoorlijn is hiermee een feit. Syntus verbetert op verschillende manieren het treinverkeer op de lijn Tiel-Arnhem. Dit door onder andere ’s avonds treinen in te zetten in plaats van bussen en taxi’s en op doordeweekse dagen vaker per half uur in de spits te rijden, in plaats van één keer per uur. In aanwezigheid van de Directeur Generaal Personenvervoer van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, de heer drs. S. Riedstra, nam de directie van Syntus op 1 april 2005 in Tiel de felicitaties in ontvangst.

Het Ministerie van Verkeer & Waterstaat is tot december 2006 voor deze spoorlijn de opdrachtgever van Syntus. Vanaf december 2006 nemen de provincie Gelderland en het Knooppunt Arnhem-Nijmegen (KAN) het opdrachtgeverschap over van het Ministerie. Tot 2009 laten beide opdrachtgevers Syntus, dat in de Achterhoek en West-Twente al succesvol treinen en bussen in een geïntegreerd concept exploiteert, op de spoorlijn rijden. Voor 2009 schrijven zij een nieuwe aanbesteding uit voor bus én trein voor Rivierenland en Overbetuwe.

Feestelijke starthandeling
Vanaf station Tiel heeft Directeur Generaal Riedstra onder grote belangstelling de lighttrain ‘Lint’ van Syntus haar eerste meters op het spoor Tiel-Arnhem laten rijden. De heer Riedstra reed met de moderne trein door een over het spoor gespannen lint, waarna vele ballonnen het luchtruim kozen en het voortbestaan van de spoorlijn officieel een feit was.

Verbeteringen
De komst van Syntus levert voor de reizigers een aantal verbeteringen op. Ten eerste worden de bussen en taxi’s, die tot heden in de avonduren reden, vervangen door treinen. Alleen voor de allereerste verbinding ’s morgens van Arnhem naar Tiel en de allerlaatste verbinding ’s avonds van Tiel naar Arnhem, wordt een bus ingezet. Daarnaast rijdt Syntus op doordeweekse dagen vaker elk half uur een trein, in plaats van één keer per uur. En tenslotte zet Syntus, naast de Buffel, haar nieuwe, moderne Lint treinen in op de spoorlijn in de Betuwe.

45.000 gratis Syntus-dagkaarten Tiel-Arnhem v.v.
Syntus stelt zichzelf voor in een speciale introductiebrochure, die huis-aan-huis in de gemeenten Overbetuwe, Neder-betuwe en Tiel is bezorgd. Om de inwoners in deze gemeenten op een aantrekkelijke wijze te laten kennis maken met de vernieuwde spoorlijn Tiel-Arnhem heeft Syntus via deze brochure maar liefst 45.000 gratis dagkaarten Tiel-Arnhem v.v. verspreid. Hiermee kan tot en met zondag 8 mei 2005 gratis één dag gereisd worden op dit traject.

Aantrekkelijke tarieven
Naast de reguliere treinkaartjes heeft Syntus ook eigen aantrekkelijke vervoerbewijzen. Deze zijn geldig in alle treinen en bussen van Syntus. Met de Syntus-Weekenddagkaart is het bijvoorbeeld mogelijk om voordelig te reizen in het weekend. Deze kaart kost slechts € 10,- en is 1 dag in het weekend geldig voor twee personen. Per kaart mogen drie kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis mee.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Syntus B.V.