Foto: iStock / Dafinchi

Online registratie infravoertuigen bij RDW moet vóór 1 januari

Foto: iStock / Dafinchi (onbeperkt gebruik)

Vanaf 1 januari mogen bestaande en nieuwe bouwvoertuigen alleen nog de openbare weg op als ze zijn geregistreerd bij de RDW. Online registreren voor zo’n kenteken kan nog maar enkele dagen, tot en met 31 december. Daarna moeten de voertuigen naar een RDW-locatie om te worden gekeurd en dat is naast lastiger ook duurder.

Het gaat om een zeer breed palet aan voertuigen dat onder deze regeling valt: motorrijtuigen met een beperkte snelheid of getrokken materieel op de openbare weg. Vrijwel alles dat harder dan 6 kilometer per uur moet geregistreerd worden bij de RDW. Dat geldt ook voor voertuigen die worden gebruikt in de bouw en infra, zoals onder veel meer graafmachines, minishovels, verreikers en veegmachines. Om te zorgen dat mensen door de bomen het bos blijven zien, heeft de organisatie een keuzehulp in het leven geroepen.

19 versus (minstens) 140 euro

Het online registreren van deze voertuigen of getrokken materieel kan dus nog maar vijf dagen, tot en met 31 december. Daarna moet het voertuig voor een keuring naar één van de RDW-keuringslocaties. En waar online registratie 18 euro kost, geldt voor dezelfde handeling op locatie een minimum bedrag van 140 euro. Ook voor voertuigen die nu of de komende tijd niet de openbare weg opgaan, is registratie aan te raden met het oog op eventuele verkoop in de toekomst.

Lees ook: 270 miljoen euro subsidie voor uitstootvrije bouwmachines

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.