Betonnen brug. Foto: Ingenieursbureau Fred Westenberg

Tekort aan grondstoffen en stijgende prijzen raken betonindustrie

Foto: Ingenieursbureau Fred Westenberg

De betonindustrie kampt met een tekort aan grondstoffen en met sterk stijgende prijzen. Branchevereniging Betonhuis stelt dat ondernemingen in deze sector er niet aan ontkomen hun prijzen aan te passen.

De betonindustrie wordt net als andere industrieën geraakt voor de gevolgen van de coronapandemie. Daardoor kwam even de klad in veel ontwikkelingen, maar veel markten herstelden razendsnel en de vraag naar grondstoffen nam toe. Daardoor ontstonden er leveringsproblemen en stegen de prijzen van onder meer aan olie, hout en staal gerelateerde producten.

“Daarnaast wordt voor zand en grind verwacht dat de verkrijgbaarheid moeilijker wordt. Dit komt door het ontbreken van vergunningen voor toekomstige winning. Ook de verminderde beschikbaarheid van circulaire producten als hoogovenslak en poederkoolvliegas speelt de industrie parten”, legt Betonhuis uit. Directeur Ron Peters: “Door deze situatie komen de prijzen voor beton onder druk te staan en ontkomen ondernemingen er ook niet aan de prijzen aan te passen.”

Nog meer effect op prijzen

De organisatie stelt ook dat de prijs voor CO2-emissierechten in het European Trading System (ETS) maar blijft stijgen. “Inmiddels liggen die prijzen op een dusdanig niveau dat dit een groot effect zal hebben op de kosten van beton. Daarnaast heeft de industrie nog steeds te maken met laagwaterproblematiek en verhoogde brandstofprijzen. Dat al deze effecten van invloed zullen zijn op prijzen laat zich raden. Te constateren valt ook bij leveranciers van bouwmaterialen dat zij hierdoor offertes afgeven met een steeds kortere geldigheidsduur, hetgeen het er niet gemakkelijker op maakt.”

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.