Werk aan de weg

Toon cao-onderhandelingen Bouw en Infra verandert, resultaat in zicht

Foto: Inge Jacobs / ProMedia

Het moet mogelijk zijn om snel tot een onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao Bouw en Infra te komen, denken de werkgevers. De meest recente gesprekken verliepen goed en er zijn al data ingepland voor de volgende ronde.

Daarmee wordt duidelijk een andere toon aangeslagen dan begin deze maand, toen de werkgevers de vakbonden verweten te veel met details bezig te zijn. Dat zou een snel en voor iedereen werkbaar resultaat aanzienlijk bemoeilijken. De bonden op hun beurt hielden zich iets meer op de vlakte door aan te geven dat de onderhandelingen in een fase verkeerden die nu eenmaal veel tijd kost.

Een van de zaken waar werkgevers en werknemers het over eens moeten worden is het UTA-dossier, ofwel de afspraken voor uitvoerend, technisch en administratief personeel. Dat dossier kwam bij de meest recente gesprekken op tafel en blijkbaar niet zonder enig succes, in elk geval voor het grotere geheel. Voorzitter van de werkgeversdelegatie George Raessens meldt namelijk: “Een onderhandelingsresultaat is binnen handbereik. Met focus kunnen we snel een overeenkomst sluiten die perspectief biedt voor √≠edereen die werkt in de bouw en infra”, aldus Raessens op de site van Aannemersfederatie Bouw en Infra Nederland.

Wel verder maar nog geen concrete afspraken

De werkgevers hebben er bij de bonden wel nogmaals op aangedrongen niet te veel in details te blijven hangen. FNV Bouw en Infra gaat daar in haar update verder niet op in, maar slaat wel een gematigd optimistische toon aan. “De onderwerpen die we hebben besproken zijn soms ingewikkeld, waardoor de gesprekken lang duren. Er komen verschillende varianten om afspraken vorm te geven voorbij vanuit ons en de werkgevers. We zijn weer verder in verschillende denkrichtingen, maar hebben nog geen concrete afspraken gemaakt.”

Voor de volgende gespreksdata zijn die afspraken er wel, want de onderhandelingen gaan verder 28 april en ook 5 en 6 mei zijn aan het schema toegevoegd.

Lees ook: Cao-onderhandelingen Bouw en Infra verlopen moeizaam

Auteur: Vincent Krabbendam

Toon cao-onderhandelingen Bouw en Infra verandert, resultaat in zicht | Infrasite
Werk aan de weg

Toon cao-onderhandelingen Bouw en Infra verandert, resultaat in zicht

Foto: Inge Jacobs / ProMedia

Het moet mogelijk zijn om snel tot een onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao Bouw en Infra te komen, denken de werkgevers. De meest recente gesprekken verliepen goed en er zijn al data ingepland voor de volgende ronde.

Daarmee wordt duidelijk een andere toon aangeslagen dan begin deze maand, toen de werkgevers de vakbonden verweten te veel met details bezig te zijn. Dat zou een snel en voor iedereen werkbaar resultaat aanzienlijk bemoeilijken. De bonden op hun beurt hielden zich iets meer op de vlakte door aan te geven dat de onderhandelingen in een fase verkeerden die nu eenmaal veel tijd kost.

Een van de zaken waar werkgevers en werknemers het over eens moeten worden is het UTA-dossier, ofwel de afspraken voor uitvoerend, technisch en administratief personeel. Dat dossier kwam bij de meest recente gesprekken op tafel en blijkbaar niet zonder enig succes, in elk geval voor het grotere geheel. Voorzitter van de werkgeversdelegatie George Raessens meldt namelijk: “Een onderhandelingsresultaat is binnen handbereik. Met focus kunnen we snel een overeenkomst sluiten die perspectief biedt voor √≠edereen die werkt in de bouw en infra”, aldus Raessens op de site van Aannemersfederatie Bouw en Infra Nederland.

Wel verder maar nog geen concrete afspraken

De werkgevers hebben er bij de bonden wel nogmaals op aangedrongen niet te veel in details te blijven hangen. FNV Bouw en Infra gaat daar in haar update verder niet op in, maar slaat wel een gematigd optimistische toon aan. “De onderwerpen die we hebben besproken zijn soms ingewikkeld, waardoor de gesprekken lang duren. Er komen verschillende varianten om afspraken vorm te geven voorbij vanuit ons en de werkgevers. We zijn weer verder in verschillende denkrichtingen, maar hebben nog geen concrete afspraken gemaakt.”

Voor de volgende gespreksdata zijn die afspraken er wel, want de onderhandelingen gaan verder 28 april en ook 5 en 6 mei zijn aan het schema toegevoegd.

Lees ook: Cao-onderhandelingen Bouw en Infra verlopen moeizaam

Auteur: Vincent Krabbendam