Van Gelder

Van Gelder noteert recordomzet van 535 miljoen euro

Bouwkeet Van Gelder. Foto: Yvonne Ton / ProMedia

Bouwbedrijf Van Gelder heeft in 2020 een recordomzet van 535 miljoen euro gerealiseerd. De nettowinst steeg naar 16,7 miljoen euro, waar dat een jaar eerder nog 12,6 miljoen euro was. 

Van Gelder geeft aan dat alle divisies bijdroegen aan de positieve ontwikkelingen. Dan gaat het om Infra, Kabel-, Leiding- en Montagewerken en Civiel. De impact van de coronacrisis op de activiteiten en resultaten was beperkt, vertelt financieel directeur Henk Jan van der Veer. “De  werkzaamheden buiten konden met inachtneming van extra maatregelen nagenoeg ongestoord doorgaan.”

De omzet van de bouwonderneming bedroeg in 2019 nog 461 miljoen euro; vorig jaar nam dat dus toe tot een record van 535 miljoen. De EBITDA – de brutowinst met aftrek van kosten voor overhead –  steeg van 19 naar 25,6 miljoen euro de nettowinst van 12,6 naar 16,7 miljoen euro. De solvabiliteit (de mate waarin betalingen en aflossingen kunnen worden voldaan) ging van bijna 38 naar ruim 46 procent. De personele bezetting nam ook toe: van 1.071 fulltime medewerkers naar 1.167.

‘Toekomst ziet er heel goed uit’

“Alle onderdelen van Van Gelder Infra zijn in 2020 stabieler en sterker gemaakt en hebben bijgedragen aan de winst van de Van Gelder Groep”, schrijft divisiedirecteur Pieter Vellinga in het jaarverslag. Binnen Infra was wel sprake van verschillen. Zo had Verkeerstechniek wel wat last van met name grote projecten die wat achterbleven, maar de markt was prima en de omzet groeide. “Van Gelder Rail moest in een slappe markt met weinig aanbestedingen alle zeilen bijzetten. Het was een moeizaam jaar qua resultaat en omzet.”

Vellinga onderstreept dat ondernemen en innovatie vooropstaan. “De toekomst ziet er heel goed uit. De samenwerking tussen de diverse werkmaatschappijen is verder verbeterd. Door de voortdurende digitalisering en de vraag naar meer data en andere vormen van energie komt er veel werk op ons af. Het komende jaar hebben we de focus om alles in één keer goed te doen. Eigenaarschap en projectbeheersing staan daarbij centraal. Ik hoop dat we met veel bedrijvigheid en passie projecten mogen maken en dat de saamhorigheid van het familiebedrijf kan blijven bestaan.”

Kabels en leidingen

De afdeling Kabel-, Leiding- en Montagewerken (VGKLM) beleefde in 2020 ‘een uitstekend jaar’, aldus directeur Jesper Pottuit. De omzet en het rendement verbeterden sterk ten opzichte van 2019. De energietransitie brengt veel interessante projecten met zich mee. Een voorbeeld daarvan: “In het Amsterdamse Betondorp werd groot onderhoud uitgevoerd aan riool-, gas- en waterleidingen. Het ingrijpende onderhouds- en vervangingswerk werd in één keer efficiënt uitgevoerd, zodat de straten slechts één keer werden opengebroken. Het project werd maanden eerder dan gepland, in de zomer van 2020, afgerond.” De orderportefeuille is bovendien goed gevuld: voor 80 procent is de omzet van 2021 al in beeld, aldus Pottuit.

Positief over 2021

De toekomst ziet er goed uit, stelt ook algemeen directeur Henri van der Kamp. Hij denkt dat in 2021 de omzet en het resultaat zich verder zullen ontwikkelen in positieve zin. “Van gevel tot gevel kunnen we alle bovengrondse en ondergrondse infrawerkzaamheden integraal uitvoeren. Daarmee onderscheidt Van Gelder zich als dé infrabouwer van Nederland.” De directeur spreek verder zijn dank uit aan de werknemers voor de manier waarop zijn samen met opdrachtgevers en partners op de omstandigheden door corona hebben ingespeeld.

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.