DRAADLOOS

Slimme baksteen bewaakt bruggen en kademuren

Smartbrick (bron: Althen Sensor)

Een ‘slimme baksteen’ is het, zo vinden de bedenkers van de SmartBrick. Het gaat om een kastje dat minimale bewegingen van kademuren en bruggen kan detecteren om de beheerders te waarschuwen voor mogelijke problemen. Het ontwerp is het resultaat van een wedstrijd.

Het slimme kastje, dat kleiner is dan een echte baksteen, komt uit de koker van Althen Sensors en Control in Rijswijk. Het bedrijf was een van de deelnemers die door het ministerie van Economische zaken en de gemeente Amsterdam werden uitgenodigd om te komen met een voorstel voor het monitoren van bruggen en kademuren in Amsterdam.

Van de 43 inzendingen bleven er uiteindelijke vier over, waaronder de SmartBrick. Tussen juli 2021 en juni 2022 zag Althen kans het idee tot een werkend prototype te ontwikkelen. Ondersteund door data van vele metingen en ook de data van de Proefbelasting Overamstel blijkt SmartBrick in staat zeer kleine, significante bewegingen te detecteren. Hiermee kan SmartBrick worden ingezet als eerstelijns-detectiesysteem op kade- en brugfalen.

Levensduur

SmartBrick kan op elk oppervlak worden bevestigd, ook onder water. Gebruikers kunnen grote hoeveelheden gegevens zelfstandig analyseren of automatisch laten verwerken door AI, zeggen de bedenkers. Het werkt met een twee-assige inclinatiemeting met 0.05 graadnauwkeurigheid. De SmartBrick zendt dagelijks meermaals draadloos metingen uit en heeft een levensduur van minimaal 5 jaar. Probleem lijkt wel dat de kastjes weinig bescherming hebben tegen aanvaringen.

‘Smartbrick is een low-cost, hightech, plak-and-play monitoringsapparaat dat grootschalig constructies kan monitoren en zo toekomstige instorting van kademuren en infrastructuur voorkomen,’ zegt Bernd Rietberg, business development manager bij Althen Industrial IoT. ‘Door de opkomst van nieuwe elektronica en industriële IoT worden dit soort concepten toegankelijk en schaalbaar.’ SmartBrick wordt op dit moment geïmplementeerd om het concept te valideren, voordat het wordt uitgerold naar mogelijk 200 kilometer kades in Amsterdam.

LEES OOK:

Verbeterde fasering moet herstel kademuren in Amsterdam versnellen

Den Haag steekt 170 miljoen euro in bruggen en kademuren

Auteur: Redactie