Kreekraksluis. Foto: VolkerWessels

Pilot conditiegestuurd onderhoud Kreekraksluizen afgerond

De pilot Smart Maintenance Kreekraksluizen in Zeeland is succesvol afgerond. Het project draaide om de transitie van periodiek naar conditiegestuurd onderhoud door het toepassen van nieuwe technologieën. VolkerWessels heeft dit project samen met KWS, VolkerRail en Asset.Insight volbracht in opdracht van Rijkswaterstaat. 

De genoemde transitie “houdt in dat we precies op het juiste moment onderhoud kunnen uitvoeren met behulp van data uit sensoren en data vanuit de bediening en besturingvan de sluis”, schrijft VolkerWessels in een toelichting. Voor conditiegestuurd onderhoud is informatie over het gedrag en de conditie uit de installaties nodig. Dat wordt uit bedienings- en besturingssysteem (SCADA) gehaald, en waar nodig uit aanvullende sensoren. VolkerWessels Infrastructuur heeft in de pilot met de Zeeuwse sluizen een Object Data Service-koppeling gerealiseerd die zorgt voor een veilige dataoverdracht.

Intensieve samenwerking

“Met de pilot is veel kennis en ervaring opgedaan en zijn er diverse algemeen toepasbare monitoringsproducten ontwikkeld die binnen andere projecten en installaties toegepast kunnen worden”, meldt het bouwbedrijf. “Onze jarenlange ervaring en kennis op het gebied van monitoring van onder meer railsystemen heeft hier een belangrijke rol in gehad. Daarnaast is de intensieve samenwerking met opdrachtgever Rijkswaterstaat binnen het pilotteam van grote waarde geweest.”

Nu is de pilot dus afgerond en de monitoring is sinds begin dit jaar geïntegreerd in de samenwerking op het lopende prestatiecontract Vaarwegen Zeeuwse Delta. “Het kennisnetwerk blijft hiermee in afgeschaalde vorm intact. Daarnaast zullen we als VolkerWessels Infrastructuur de opgedane kennis en ervaring gaan gebruiken in al onze lopende en toekomstige projecten”, aldus het bedrijf.

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.