Start pilot harige beplanting geluidschermen voor opvangen fijnstof

Foto: Ivo Ketelaar

Weggebruikers op de N279 tussen Veghel en ’s-Hertogenbosch is het deze week wellicht al opgevallen: de provincie Noord-Brabant is begonnen met het aanbrengen van de beplanting op de geluidsschermen langs deze provinciale weg. Met het ‘vergroenen’ van de geluidsschermen met een speciale kamperfoeliesoort wil de provincie testen of dergelijke planten bijdragen aan een afname van verkeersgerelateerde fijnstof langs de weg.

Aan de geluidsschermen langs de N279 ter hoogte van het Máximakanaal worden panelen van gaas bevestigd waarlangs de beplanting kan gaan klimmen om het hele geluidsscherm over een lengte van een kleine 800 meter te vergroenen. De beplanting bestaat uit de harige variant van kamperfoelie, de Lonicera “Green Junkie”. Met zijn relatief lange haren kan deze groenblijvende plantensoort naar verwachting gemiddeld vijf keer zoveel fijnstof afvangen dan andere planten. Daarnaast wordt over een lengte van een kleine 70 meter het geluidsscherm beplant met de klimopsoort Hedera, die vaak wordt gebruikt om geluidschermen visueel aantrekkelijker te maken. Op deze manier kunnen de verschillen in afvang van fijnstof tussen beide plantsoorten met elkaar vergeleken worden.

Samenwerking onderwijs
De pilot duurt drie jaar, om zo langdurig onderzoek te kunnen doen naar de afvang van verkeersgerelateerde fijnstof, de groei en plantdichtheid van de plantsoorten. De provincie werkt hierbij nauw samen met uitvoerder Donkergroen BV, de HAS Greenbusinesschool in ’s-Hertogenbosch en de Universiteit van Antwerpen. Naar verwachting worden de eindresultaten medio 2019 bekend.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Noord-Brabant