ISA-kastje (bron: praktijkproefisa.nl)
SNELHEIDSASSISTENTIE

Praktijktest ISA in Overijssel en Brabant

ISA-kastje (bron: praktijkproefisa.nl)

In Overijssel en Noord-Brabant gaat binnenkort een praktijkproef van start met ISA. ISA staat voor ‘intelligente snelheidsassistente’. Het systeem helpt automobilisten zich aan de snelheid te houden.

De proef wordt gehouden op een aantal N-wegen in Overijssel en in Enschede en Borne. Dit gebeurt bij schoolzones, 30-kilometer wegen en invalswegen. In Brabant wordt getest in Eindhoven, Tilburg en Helmond.

Vanaf 2024 is ISA verplicht voor nieuwe auto’s. Voor een goed werkende ISA moet niet alleen de technologie in de auto werken, ook de snelheidsborden en digitale snelheidskaarten moeten goed op orde zijn. In totaal gaan er in de test twintig auto’s met ISA rijden. In het najaar 2022 worden de eerste resultaten verwacht.

Samenwerking

De praktijktest wordt in samenwerking gerealiseerd tussen: de Provincie Overijssel, de gemeentes Eindhoven, Enschede, Borne, Helmond en Tilburg, het Nationaal Dataportaal Wegverkeer/Nationaal Wegenbestand, Brainport Bereikbaar, SmartWayZ.NL, V-tron, HR groep Streetcare en VIA Traffic Solutions Software, de Technische Universiteit Eindhoven, de Hogeschool Arnhem Nijmegen en CROW.

René Spaan is namens de gemeente Helmond betrokken bij het project. ‘Voor een goed werkende ISA moet de digitale en fysieke wegeninfrastructuur zoals verkeersborden en de digitale snelheden perfect op orde zijn. Het systeem krijgt bijvoorbeeld door dat je 50 km/u mag – zo staat dat op de borden en zo wordt het doorgegeven vanuit het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW) – en als jij 60 km/u rijdt, vermindert het voertuig automatisch de snelheid.’

Een uitgebreider artikel bij onze collega’s van Verkeersnet.

Lees ook:

Oplichtende haaientanden voor meer veiligheid

Verlaging maximumsnelheid mag niet gebruikt worden als stikstofinstrument

Auteur: Redactie