Minister Peijs daagt bedrijfsleven uit

Den Haag – Minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat daagt het Nederlandse bedrijfsleven uit om de snelweg A4 tussen de havensteden Rotterdam en Antwerpen te realiseren. Ze doet deze oproep in antwoorden op kamervragen van VVD-Kamerlid Hofstra over publiek private samenwerking (PPS), die vandaag naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.

De oproep betreft de A4 Hoogvliet-Klaaswaal en de A4 Dinteloord-Bergen op Zoom. Hiervoor is gedeeltelijk geld gereserveerd in het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport, dat beschikbaar is voor PPS-constructies vanuit overheidskant. Voor de studie naar de ontwikkeling van de weg is inmiddels subsidie aangevraagd bij de Europese Unie. Met deelname van het bedrijfsleven wil de minister aantonen dat een dergelijke grootschalige toepassing van PPS in combinatie met tolheffing en gebiedsontwikkeling tot een realistisch uitvoerbaar en voor alle partijen interessant concept kan leiden.

Hofstra had vragen gesteld vanwege een uitspraak in de Volkskrant dat zij niet gelooft dat het bedrijfsleven bereid is miljarden op tafel te leggen. De minister legt in de brief van vandaag uit dat ze het beeld wilde wegnemen dat het bedrijfsleven dit gratis zou doen. Dat betekent niet dat ze PPS afschrijft. De minister ziet PPS, net als haar collega’s van Economische Zaken, Financiën en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, als een middel om goedkoper en efficiënter infrastructuur aan te leggen. Ze is ervan overtuigd dat PPS onder het huidige kabinet van de grond kan komen, als overheid en bedrijfsleven de krachten bundelen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Ministerie van Verkeer en Waterstaat