glasvezelkabel (foto KPN)

Drie glasvezelnetten van Digitale Stad naar KPN

Glasvezelkabels Foto: beeldbank KPN

KPN heeft drie bestaande glasvezelnetwerken overgenomen van Digitale Stad (Delta Rijssen Glasvezel Investeringen) in Drenthe en Gelderland. In totaal gaat het om zo’n 7.700 aansluitingen. Beide partijen maken niet bekend welk bedrag KPN betaald heeft voor de overname.

Het gaat om het glasvezelnetwerk in het buitengebied van Westerveld (Drenthe), Lingewaard en Berg en Dal (Gelderland). Dit zijn open netwerken waarover zowel KPN als andere leveranciers diensten aanbieden. Digitale Stad legt netten aan in het buitengebied en bouwt ook netten voor industrieterreinen. Zo kondigde het bedrijf eind vorig jaar aan onder meer te gaan starten in Uden (Noord-Brabant), Westerveld (Drenthe), Heerenveen en de voormalige gemeente Molenwaard (Zuid-Holland). Bij de aanleg van netten werkt Digitale Stad nauw samen met Delta Rijssen Glasvezel Investeringen en KPN Netwerk NL.

‘Logische stap’

De overname van de drie netten van Digitale Stad past in KPN’s strategie om glasvezel de komende jaren flink uit te breiden, zegt Joost Steltenpool, directeur van KPN Netwerk NL. “We moderniseren in hoog tempo onze bestaande kopernetwerken door ze te vervangen door glasvezel. We leggen zelf op grote schaal glasvezel aan en waar mogelijk werken we samen met andere partijen. Zo ook met Digitale Stad. Het toevoegen van de netwerken in Westerveld, Lingewaard en Berg en Dal aan dat van ons is een logische stap binnen die samenwerking.”

Op dit moment biedt KPN bij een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Vanaf dit jaar moeten er jaarlijks 500.000 nieuwe lijnen bijkomen. Het bedrijf streeft ernaar dat over drie jaar meer dan de helft van de Nederlanders over glasvezel van KPN beschikt. In 2025 moet dat percentage opgelopen zijn tot 65 procent.

Lees ook: KPN versnelt uitbouw glasvezelnet

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie Infrasite