Aanleg glasvezel (foto: KPN)

KPN versnelt uitbouw glasvezelnet

Beeldbank KPN

KPN gaat de aanleg van glasvezel in Nederland versnellen. Daarvoor trekt het telecombedrijf de komende drie jaar ongeveer 3,5 miljard euro uit. Tot eind 2025 wil KPN het aantal huishoudens met een glasvezelaansluiting verdubbelen, zodat dan zo’n 65 procent van alle huishoudens in Nederland via KPN is aangesloten. Op langere termijn mikt het bedrijf op meer dan 80 procent.

De doelstellingen staan in de strategie ‘Accelerate to Grow’, die KPN deze week presenteerde. Volgens topman Joost Farwerck is er juist in deze tijd veel behoefte aan snelle verbindingen. “Niet eerder werkten zo veel mensen thuis. Nederland zit door COVID-19 in een digitale stroomversnelling en de roep om veilig, betrouwbaar en snel internet neemt toe. In de toekomst zullen steeds meer apparaten in en om het huis rechtstreeks met internet verbonden zijn en allerlei essentiële diensten – van zorg tot onderwijs – digitaal ondersteund worden. Dan is glasvezel essentieel.”

Vanaf volgend jaar worden jaarlijks circa 500.000 nieuwe lijnen uitgerold. Het netwerk blijft toegankelijk voor concurrerende aanbieders om telecomdiensten te bieden.

Modernisering mobiel netwerk

Het mobiele netwerk wordt tegelijkertijd met de uitbouw van het glasvezelnetwerk in hoog tempo vernieuwd. Vorige week meldde KPN al over de helft te zijn met het bouwen van een nieuw landelijk mobiel netwerk. Bij die operatie wordt de radio- en antenne-apparatuur van alle zendmasten vernieuwd. Ruim tweederde van de Nederlanders maakt inmiddels gebruik van het snellere mobiele netwerk van KPN, zowel op 4G als 5G.

KPN is eind vorig jaar begonnen met de modernisering van het mobiele net, waarbij ook de apparatuur op alle 5.000 mobiele opstelpunten wordt vervangen. Oude antennes maken plaats voor nieuwe exemplaren, die alle beschikbare frequentiebanden ondersteunen en waarmee veel meer capaciteit en dekking beschikbaar komt.

Dekking

Het nieuwe mobiele netwerk is al beschikbaar in het grootste deel van Nederland. Het dekkingsgebied beslaat nu de gehele Randstad, de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en grote delen van Flevoland, Gelderland en Limburg. Inmiddels maken ook de eerste zakelijke klanten gebruik van 5G-diensten.

Eerder deze maand werden de geruchten steeds sterker dat de Zweedse investeerder EQT serieuze interesse zou hebben in een overname van KPN, zo meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Beide partijen hebben daar tot nu toe niet op willen reageren.

Foto: KPN

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie Infrasite