Samenwerking warmtenet Leeuwarden

Aanleg aardwarmtenet in Leeuwarden kan volgend jaar starten

Foto: Ennatuurlijk

Leeuwarden krijgt een nieuw warmtenetwerk van enkele tientallen kilometers op basis van aardwarmte. Warmteleverancier Ennatuurlijk zal het net realiseren. Volgend jaar start de aanleg van de eerste elf kilometer. De gemeente en Ennatuurlijk sloten onlangs een samenwerkingsovereenkomst waarin ze afspraken hebben gemaakt over de openheid van het net, de minimale duurzaamheid en de leveringszekerheid.

De afgelopen jaren is al onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van aardwarmte in de Friese hoofdstad. Het streven is om uiteindelijk meer dan de helft van de stad te voorzien van geothermie, zowel consumenten als bedrijfsleven. Uit die verkenning bleek dat verschillende bedrijven bereid waren om aan te sluiten, zoals Achmea, M7 Real Estate, MCL en ING. In de plannen voor de ontwikkeling van het warmtenet en de aardwarmtebron zijn de wensen van deze kopgroep meegenomen.

Warmte van Leeuwarden

De aardwarmtebron waaruit de warmte voor het net geput gaat worden komt straks uit Warmte van Leeuwarden, een initiatief van Ennatuurlijk, Shell, Energie Beheer Nederland (EBN) en Bouwgroep Dijkstra Draisma. Zij willen volgend jaar aan de zuidkant van de stad een eerste bron gaan boren. Daarna kan de aanleg van het net starten.

Ennatuurlijk heeft al twee bestaande warmtenetwerken in Leeuwarden: De Zuidlanden en Camminghaburen, waar zo’n 1.800 huishoudens en acht bedrijven gebruik van maken. De bedoeling is dat al die netten in de toekomst geïntegreerd worden en dat er rond Leeuwarden een warmtering wordt aangelegd. Naast de aardwarmtebronnen kunnen hierop ook andere duurzame warmtebronnen worden aangesloten, zoals restwarmte uit industrie.

Medisch Centrum Leeuwarden

Wethouder Bert Wassink van de gemeente Leeuwarden noemt de aanleg van het nieuwe aardwarmtenet een mooie kans om invulling te geven aan het duurzaamheidsbeleid van de gemeente. “Het is een duurzame vorm van warmte die inwoners en bedrijven een extra optie biedt om van het aardgas af te gaan. En dat is toch iets waar we met z’n allen naar streven in Nederland.”

Medisch Centrum Leeuwarden zegde eind vorige maand ook toe om warmte af te gaan nemen van het nieuwe net. Het ziekenhuis wil binnen tien jaar op een gefaseerde manier afstappen van gas en overstappen op geothermie.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie Infrasite