Shell op MultiCore pijpleiding

Shell Chemicals Europe wordt de zevende klant voor het MultiCore pijpleidingsysteem in de Rotterdamse haven. Hierdoor is de capaciteit van het huidige traject Pernis-Europoort voor 80% verhuurd. De inventarisatie voor een tweede traject in de richting van de Maasvlakte, is gestart.

Shell gaat MultiCore gebruiken voor het transport van Isopreen Extraction Feed (IPE Feed of Crude C5). Dit wordt o.a. gebruikt als grondstof voor de productie van synthetisch rubber en dakbedekking.
Het product komt uit de Shell kraker in Moerdijk en wordt via een pijpleiding van Shell Moerdijk naar de Shell raffinaderij op Pernis gepompt. Via een 7 kilometer lange transportleiding van het MultiCore systeem gaat het product vervolgens naar de Rubis Terminal in de Botlek. Van daar wordt de IPE Feed verscheept voor verdere verwerking in de Verenigde Staten.

Uitbreiding
Het huidige MultiCore tracé is 20 kilometer lang en loopt van Europoort tot Pernis. De bundel is inmiddels voor 80% verhuurd. Klanten zijn ExxonMobil, Air Products, Linde Gas, Shin-Etsu, Koch, Abengoa en Shell Chemicals Europe. Het Havenbedrijf Rotterdam is gestart met de inventarisatie van productstromen en geïnteresseerde partijen voor een tweede traject richting Maasvlakte. De lengte zal afhangen van de interesse van partijen uit het Rotterdamse haven- en industriegebied.

MultiCore C.V.
MultiCore is een joint venture van het Havenbedrijf Rotterdam en Vopak.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Havenbedrijf Rotterdam