TenneT en gemeente Bernisse openen nieuw hoogspanningsstation

transportcapaciteit in de regio vergroot

TenneT opent op 12 februari 2010 een nieuw hoogspanningsstation in Bernisse. Dit schakel- en transformatorstation Simonshaven zorgt ervoor dat elektriciteitscentrales in het Botlekgebied kunnen worden aangesloten op het landelijk hoogspanningsnet. Ben Voorhorst, operationeel directeur van TenneT, zal samen met wethouder Trouwborst van de gemeente Bernisse de openingshandeling verrichten.

Het nieuwe station, dat ligt aan de Oud Hoenderhoekseweg te Bernisse wordt een knooppunt in de bestaande 380 kV hoogspanningslijn tussen de stations in Crayesteijn (Nabij Dordrecht) en de Maasvlakte. Het station heeft als doel de koppeling tussen het landelijke en het regionale net van netbeheerder Stedin te versterken. Verder wordt de nieuwe Maasstroomcentrale via dit station aangesloten op het landelijke net.

Werkzaamheden
De werkzaamheden aan het station zijn in januari 2008 begonnen. In april 2009 is een 330 ton wegende transformator over de weg vanaf Spijkenisse naar het nieuwe station vervoerd. Voor dit loodzware transport waren destijds diverse wegen afgesloten en verkeerslichten tijdelijk weggehaald. De bouw van het station kostte in totaal ruim 30 miljoen euro.

Transportcapaciteit vergroot
Voor de bouw van het nieuwe hoogspanningsstation werkte TenneT intensief samen met onder andere de gemeente Bernisse en het waterschap. Hierdoor is het nieuwe station tijdig afgebouwd, waarmee, vooruitlopend op de “ringsluiting” van het 380-kV netwerk in de Randstad, de transportcapaciteit in de regio wordt vergroot en een bijdrage wordt geleverd aan het voorkomen van congestie in deze regio. Daarnaast versterkt het station de leveringszekerheid van elektriciteit in de gehele regio.

Wie is TenneT
TenneT is als operator en beheerder verantwoordelijk voor de “snelwegen” van het Nederlandse elektriciteitsnet, dat alle regionale netten en het Europese net met elkaar verbindt. Naast het beheer van dit net bewaakt TenneT de betrouwbaarheid en continuïteit van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening. TenneT werkt continu aan verbeteringen in het hoogspanningsnet. Alleen met een optimale infrastructuur kan een betrouwbare elektriciteitsvoorziening gegarandeerd worden (blijven). In diverse grote en kleine projecten werkt TenneT aan verbetering en uitbreiding van de infrastructuur. Eén hiervan is het 380 kV schakel- en transformatorstation Simonshaven. Een ander groot project is de nieuwe 380 kV verbinding in het westen: Randstad 380 kV. Dit betreft de uitbreiding en aanleg van een nieuwe verbinding van Maasvlakte naar Beverwijk door door de Randstad.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: TenneT bv