NorNed – Verwachte start NorNed Auction maandag 5 mei

Arnhem – Het testen van de NorNed-kabelverbinding tussen Nederland en Noorwegen verloopt voorspoedig. De eerste veiling van capaciteit is gepland op maandag 5 mei 2008.

Afgelopen weken is het testen van de NorNed-kabel goed verlopen. De testresultaten dragen bij aan een positieve beoordeling van de betrouwbaarheid van de NorNed HVDC-verbinding (high voltage direct current-verbinding). Een geplande hoogvermogenstest gedurende zes dagen tot 5 mei moet bewijzen dat de NorNed-verbinding voldoende stabiel en robuust is om de kabel aan de markt te kunnen aanbieden.

Afhankelijk van positieve uitkomsten van de nog uit te voeren testen, is de eerste NorNed-veiling gepland op maandag 5 mei 2008 voor de handel van elektriciteit op dinsdag 6 mei 2008.

Nadat de testen van de NorNed-kabel zijn afgerond, start een proefperiode van twee maanden. In deze periode zal de NorNed HVDC-verbinding nauwkeurig worden gecontroleerd en beoordeeld. Dit kan mogelijk leiden tot aanvullende testen en fine-tuning. Als dergelijke aanvullende testen nodig zijn, zullen TenneT en Statnett dat tevoren aankondigen.

Alle relevante informatie over NorNed Auction kunt u vinden op www.norned-auction.org.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: TenneT bv