Nieuwe elektriciteitsverbinding tussen Nederland en Verenigd Koninkrijk

* Allereerste elektriciteitsverbinding tussen beide landen

* Verbetert voor beide markten de leveringsdiversiteit en -zekerheid

* Toegankelijk voor alle marktpartijen via expliciete veilingen en marktkoppeling

* Sluit aan bij het streven van de Europese Commissie naar meer verbindingen en een hogere markttransparantie.

National Grid en TenneT Holding maken 22 mei 2007 hun voornemen bekend om een nieuwe, 260 km lange elektriciteitsverbinding met een capaciteit van 1000 MW – BritNed geheten – aan te leggen tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland. De joint venture vertegenwoordigt een waarde van € 600 miljoen en verhoogt de leveringszekerheid en leveringsdiversiteit. Daarnaast zorgt het project voor meer mogelijkheden voor de energiemarkt om deel te nemen aan de Europese elektriciteitsmarkten en wordt bijgedragen aan het waarborgen van de energievoorziening op beide markten.

De aanleg van de verbinding zal komende zomer van start gaan – nadat de vereiste wettelijke ontheffingen zijn gerealiseerd – en zal naar verwachting eind 2010 worden opgeleverd. Siemens zal de constructie van de twee high voltage direct current (HVDC) converterstations op de ISle of Grain in Kent en de Maasvlakte bij Rotterdam voor zijn rekening nemen. Het contract voor de realisatie van de kabel is toegekend aan ABB. De elektriciteit kan in twee richtingen stromen, waarbij de richting naar verwachting zal worden bepaald door de energieprijzen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Mel Kroon, algemeen directeur van TenneT Holding B.V.: “Integratie van de elektriciteitsmarkten van de verschillende landen is de beste manier om een sterke Europese markt te realiseren, die wordt gekenmerkt door transparantie, voldoende liquiditeit en goede prijsvorming. Het doel van de BritNed-verbinding is om één marktgebied in Noordwest-Europa te creëren zonder transportbeperkingen voor de marktpartijen.”

Beide bedrijven hebben uitgebreide ervaring in HVDC-verbindingsprojecten met een dergelijke omvang. TenneT is betrokken bij de aanleg van de 580 km lange NorNed-verbinding tussen Nederland en Noorwegen. National Grid is al meer dan 20 jaar betrokken bij de exploitatie van de enige andere elektriciteitsverbinding tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland (Frankrijk) en heeft onlangs de aanleg voltooid van de 360 km lange Basslink-verbinding tussen het vasteland van Australië en het eiland Tasmanië.

“Wij zijn blij met TenneT als partner in het BritNed-project”, aldus Edward Astle, Executive Director van National Grid. “Dit is voor beide landen en de Europese energiemarkt een belangrijke stap vooruit. Het project benadrukt ook de expertise van National Grid en TenneT in de aanleg en exploitatie van complexe onderzeese verbindingen.”

BritNed wordt een ‘niet-gesocialiseerde’ verbinding, wat wil zeggen dat alle investeringen worden gedekt door National Grid en TenneT via het joint-venture-contract en dat het project gescheiden van de gereguleerde activiteiten wordt uitgevoerd. De volledige capaciteit van BritNed is beschikbaar voor BritNed-klanten via een combinatie van ‘impliciete’ veilingen (marktkoppeling), verzorgd door de APX Group (APX), en ‘expliciete’ korte termijn veilingen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: TenneT bv Transmission System Operator