Betuweroute: Kortsluitroute bijna af

Barendrecht – Medio augustus 2006 begint de aanleg van vier kilometer spoor voor de Kortsluitroute. ‘Zo goed als alle portalen voor de bovenleiding zijn nu geplaatst,’ vertelt hoofd Technisch Toezicht Arie van Wingerden, ‘en na de aanleg van het spoor ligt de bouw straks een tijdje stil.’ De reden daarvan?

De Kortsluitroute is een van de laatste plaatsten waar nog gebouwd wordt aan de Betuweroute. Loopt de planning dan achter en wordt er onder hoogspanning gewerkt? ‘Voor het aanleggen van het spoor hebben we de maanden augustus, september en oktober. Dan is de Kortsluitroute grotendeels af, en stoppen we met het werk tot vlak voor de indienststelling van het traject in 2007,’ licht Van Wingerden toe. Voor de aanleg van het spoor is dus genoeg tijd. De extreme hitte van de afgelopen weken heeft dan ook niet voor stress gezorgd. Er waren geen technische problemen door de warmte. Uiteraard deden de mensen die in die hitte buiten moesten werken, het wat rustiger aan.’

Wat er straks nog op de valreep nog moet gebeuren, is het trekken van de bovenleidingdraad en het aanleggen van de kabels en leidingen. De reden dat de aanleg daarvan is uitgesteld? Het blanke koper dat onder meer wordt gebruikt voor de kabels van het aardingssysteem van de 25 kV heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op dieven. Eerder dit jaar werd de Betuweroute geconfronteerd met de diefstal van al het koper van de kabels die alvast door de koker van een 1200 meter lang kunstwerk op het tracé waren gelegd. Het koper levert criminelen nogal wat op, enkele euro’s per kilo. De enige remedie is ofwel hermetisch afsluiten of bewaking inschakelen. Om de kosten daarvan zo laag mogelijk te houden, worden de koperen onderdelen pas op het laatste moment aangelegd.

De Kortsluitroute is een aanvulling op de nieuwe Havenspoorlijn. De Havenspoorlijn loopt vanaf de Maasvlakte langs het Rail Service Centrum. Daar worden containers overgeslagen van water naar weg of spoor. Vanaf dit nieuwe overslag punt vertrekken vooral shuttles, vrachttreinen die volgens een vaste dienstregeling rijden naar diverse Europese economische centra. Voor treinen die niet via het Rail Service Centrum Waalhaven hoeven, wordt vanaf het emplacement Waalhaven de Kortsluitroute aangelegd. Die treinen kunnen zo snel doorrijden. De Kortsluitroute ligt tussen Barendrecht en Rhoon, parallel aan de snelweg A15.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Betuweroute