Uitbreiding centrale bediening bruggen en sluizen

Uitbreiding centrale bediening bruggen en sluizen Brabantse kanalen

‘s-Hertogenbosch – De centrale bediening van de bruggen en sluizen in het Wilhelminakanaal en de Zuid-Willemsvaart wordt uitgebreid. Rijkswaterstaat bouwt hiervoor twee nieuwe centrale bedieningsposten, één in Oosterhout en één in Schijndel. Deze worden gekoppeld met de twee bestaande centrales in Tilburg en Helmond.
Op de twee nieuwe centrales worden in totaal twaalf bruggen en sluizen aangesloten.
Om een veilige afstandbediening mogelijk te maken, wordt van een aantal bruggen en sluizen de gehele besturingsinstallatie vervangen en alle objecten worden uitgerust met camera’s en een geluidsinstallatie. Hierdoor is het straks mogelijk om met de weggebruikers of vaarweggebruikers te communiceren.

Het werk dat tot oktober 2005 duurt, veroorzaakt geen hinder voor omwonenden of de weggebruikers. Tijdens de ombouw van een brug of sluis kan een stremming van het scheepvaartverkeer noodzakelijk zijn. Het scheepvaartverkeer krijgt hierover tijdig informatie,

Centrale bediening
Momenteel worden al 22 bruggen en sluizen in de Brabantse kanalen op afstand bediend vanuit de centrale bedieningsposten in Tilburg en Helmond. Dit aantal wordt nu uitgebreid naar 33. Vanuit Oosterhout worden straks vijf objecten in het Wilhelminakanaal tussen de gemeente Made en gemeente Tilburg bediend. De zeven objecten in de Zuid-Willemsvaart tussen de gemeente Sint-Michielsgestel en gemeente Laarbeek zullen vanuit Schijndel worden bediend.

Door de koppeling van de centrale bedieningsposten onderling is het mogelijk om in de daluren alle aangesloten bruggen en sluizen vanuit de centrale bedieningspost Tilburg te bedienen. Centrale bediening op afstand is efficiënter, bespaart personele kosten en het maakt meer dienstverlening mogelijk zoals het ’s nachts bedienen op afroep. Na oplevering van het werk worden in de Brabantse kanalen nog tien bruggen en sluizen lokaal bediend.

Werkzaamheden
Het werk bestaat in hoofdzaak uit het plaatsen en aanpassen van de elektrotechnische installaties en besturingssoftware. Bij de sluizen/bruggen worden camera’s, geluidsinstallaties, communicatieapparatuur en extra verlichting geplaatst. In enkele gevallen wordt de volledige besturingsinstallatie vernieuwd.

Ter voorbereiding van de centrale bediening is in 2003 langs de Brabantse kanalen een glasvezelverbinding gelegd voor het overbrengen van de videobeelden, geluid- en besturingssignalen. Tevens is in Oosterhout een nieuw bedieningsgebouw gebouwd voor de huisvesting van de centrale bedieningspost. De centrale bedieningspost Schijndel wordt in het bestaande sluisgebouw gehuisvest.

Planning
De werkzaamheden aan de objecten starten in maart 2005 en het totale werk moet uiterlijk op 12 oktober 2005 worden opgeleverd.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Directie Noord-Brabant