Bouw NorNed-kabel van start

Arnhem – TenneT en Statnett hebben vandaag samen de ‘cooperation agreement’ getekend om een hoogspanningskabel van 700 MW tussen Noorwegen en Nederland aan te leggen. Met de totstandkoming van de kabel, de voorbereiding en aansluiting is een totale investering van ruim 600 miljoen euro gemoeid. ‘Januari 2005 zal er direct een start worden gemaakt met de aanleg van de kabel. Hiervoor hebben Statnett en TenneT vandaag met kabelbouwer ABB een “work to commands” getekend’, aldus CEO Mel Kroon na de ondertekening in Amsterdam.

De kabel is bestemd voor de im- en export van elektriciteit en past in het beleid van de Europese Unie om markten aan elkaar te koppelen en de liquiditeit in de markt te vergroten. Vorige week werd reeds goedkeuring gegeven door de DTe.

In Noorwegen zorgt waterkracht voor 99% van de opwekking van elektriciteit. Mede daardoor levert de verbinding lagere en stabielere prijzen op voor de Nederlandse markt. Bovendien draagt de kabel bij aan de leveringszekerheid in beide landen en bevordert deze de marktwerking en liquiditeit van de Nederlandse markt.

De kabel wordt op de zeebodem gelegd en krijgt een lengte van 580 kilometer. De transportcapaciteit is ten minste 600 MW en zal via Eemshaven worden aangesloten op het Nederlandse hoogspanningsnet. De aanleg duurt circa drie jaar. Voor het eind van 2007 kan de kabel in bedrijf zijn.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: TenneT bv Transmission System Operator