Drie kanshebbers op innovatieprijs Rioned in 2021

Beeld uit tool Rainscape van RoyalHaskoninghdv

De drie genomineerde innovaties voor de Rioned-innovatieprijs 2021 zijn bekend. Het gaat om ‘Rainscape’ van Royal HaskoningDHV, ‘Durofort’ van Pipelife Nederland en ‘De uitstroomband’ van de gemeente Helmond. In totaal kreeg de koepel voor stedelijk waterbeheer twaalf inzendingen. Het ging om zowel producten en diensten als projecten en processen.

Rainscape is hulpmiddel van Royal HaskoningDHV waarmee automatisch berichten van social mediakanalen, nieuwsartikelen en P2000-meldingen verzameld worden die betrekking hebben op wateroverlast en water op straat. De verzamelde berichten worden weergegeven in een interactieve GIS-kaart. Die geeft in één oogopslag inzicht in de werking van het riool- en watersysteem in een gemeente of zelfs op straatniveau. Dit inzicht kan onder andere gebruikt worden om stresstesten en rioolmodellen te valideren.

Buis voor riolering en afvalwater

Ook genomineerd is de nieuw ontwikkelde Durofort-buis: een honderd procent gerecyclede buis die kan worden toegepast voor zowel riolering en afvalwater. De buis is beschikbaar met een diameter van 125, 160 en 200 mm en gaat volgens de leverancier zo’n honderd jaar mee.

De derde genomineerde inzending is bedacht en uitgewerkt in de gemeente Helmond. De gemeente was op zoek naar een oplossing om regenwater niet zo maar in het riool te laten lopen, maar te kunnen bergen of langzaam in de grond te laten lopen. Daar kwam de uitstroomband uit, bedoeld als alternatief voor een kolk in een bandenrij waarachter plek is om water te bergen. Het zichtbare element is eenvoudig te plaatsen en sluit naadloos aan bij bestaande trottoir-/RWS banden. Bij diverse leveranciers zijn al verschillende afmetingen verkrijgbaar. Volgens de gemeente heeft het element zich inmiddels al bewezen, nu is het kijken hoe het in de beheerfase gaat.

Circulaire waterbergende klinker

De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de Rioned-dag op 28 januari 2021, die vanwege corona ditmaal in digitale vorm plaatsvindt. De deelnemers aan die dag bepalen welke inzending de prijs in de wacht gaat slepen.

Begin dit jaar ging de jaarlijkse prijs naar TileSystems voor de ZOAK-klinker. ZOAK, een afkorting van Zeer Open Afval Keramiek, is een circulaire klinker uit gerecycled keramiek, die water kunnen bergen. Doordat dat water verdampt, dragen de klinkers bij aan temperatuurverlaging.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie Infrasite