Onderzoek effect geluidsschermen op luchtkwaliteit

Delft – Het Innovatieprogramma Luchtkwaliteit van Rijkswaterstaat begint in juni 2007 in de ‘Proeftuin Schermen’ langs de A28 bij Putten met het meten van het effect van (geluids)schermen op de luchtkwaliteit langs snelwegen. Tegelijk lanceert het Innovatieprogramma Luchtkwaliteit een prijsvraag waarmee de markt wordt uitgedaagd om ideeën en oplossingen aan te dragen voor innovatieve schermen die een zo groot mogelijk positief effect hebben op de luchtkwaliteit.

Uit literatuur- en windtunnelonderzoek blijkt dat geluidsschermen een positief effect hebben op de concentratie fijn stof en stikstofdioxide. Voor het onderzoek richt Rijkswaterstaat een testlocatie in met drie schermen en meetapparatuur. Naast een glazen referentiescherm worden telkens twee innovatieve schermen van marktpartijen geplaatst die speciaal voor het effect op luchtkwaliteit zijn ontworpen. In de loop van 2007 en 2008 wisselt Rijkswaterstaat de schermen een aantal keer. Zo kunnen er meerdere schermen op dezelfde locatie worden getest.

Meer informatie over het literatuur- en windtunnelonderzoek, de praktijkproeven en de prijsvraag vindt u op de website van het IPL

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Innovatieprogramma Luchtkwaliteit (IPL)