Nooit meer natte voeten in Rijssen

Den Haag – Inwoners van het Overijsselse Rijssen hebben vanaf vandaag nooit meer last van natte voeten. Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen heeft hier vanmiddag het eerste zogenoemde diepinfiltratiesysteem voor de berging van regenwater in gebruik genomen. Het systeem bestaat uit ondiepe en diepe putten die overtollig regenwater kunnen verwerken. De nieuwe vorm van regenwaterberging is nodig om ernstige wateroverlast zoals in het verleden, te voorkomen.

Met het diepinfiltratiesysteem komen er verdeeld over de straat drie ondiepe putten te liggen. Deze vangen het normale regenwater op. Op het laagst gelegen punt in de straat komt een vijftig meter diepe put. Bij stortbuien wordt hier het overtollige regenwater in opgevangen, dat vervolgens wordt opgenomen in het grondwater. Deze diepe put kan 400.000 liter extra water per uur verwerken. Voor deze vorm van waterberging is gekozen omdat de aanleg van het systeem minder overlast en minder kosten met zich mee dan andere vormen van regenwaterinfiltratie.

De innovatieve oplossing is bedacht nadat het Overijsselse stadje in 2002 en 2003 een aantal keren werd getroffen door zware hoosbuien. Hierdoor kwamen de lager gelegen delen van de stad meer dan eens blank te staan. De gemeente nam verschillende maatregelen, waarvan het infiltratiesysteem er één is. De diepinfiltratieput past goed in het nieuwe waterbeleid van Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen: het water de ruimte geven. Dat betekent: eerst vasthouden, daarna bergen en dan pas afvoeren.

De staatssecretaris gaf aan de formele handeling van de ingebruikname, ook nog een meer persoonlijke reden te hebben om aanwezig te zijn in Rijssen. ’Toen we in juli 2003 het Nationaal Bestuursakkoord Water ondertekenden, hebben we daar als departement honderd miljoen euro bijgelegd. Dat bedrag was bedoeld als een soort eenmalige aanjaagsubsidie voor projecten. Ik mag denk ik wel zeggen dat deze opzet geslaagd is. Wat we hebben gezien, is dat gemeenten, provincies en waterschappen overal heel snel zaken met elkaar deden om mee te kunnen profiteren van de regeling. Rijssen heeft dat ook gedaan en met succes. Alleen al voor dit project is 378.000 euro overgemaakt. Dan wil je er als staatssecretaris natuurlijk graag bij zijn als zo’n project wordt opgeleverd.’