Rioolbuizen

Infrabedrijven bieden Rotterdammers werkervaringsplaats

Foto: Yvonne Ton

Werkzoekenden in Rotterdam krijgen de kans om werkervaring op te doen bij tien bouwbedrijven die in de stad de komende jaren bezig zijn met de vervanging van het riool. De nadruk ligt op Rotterdam-Zuid. Onder de noemer Proeftuin op Zuid hebben de bedrijven een intentieverklaring ondertekend waarin ze afspraken met de gemeente Rotterdam over duurzaam werk.

Via Proeftuin op Zuid krijgen werkzoekenden een opleiding en de kans om langdurig werkervaring op te doen door bij verschillende opdrachtnemers aan de slag te gaan. Kandidaten uit Rotterdam Zuid krijgen daarbij voorrang. De deelnemende bedrijven zijn Mouwrik Waardenburg, BAM, De Bruyn & Nelisse, Van Eekeren en Van Schilt BV ‘EVS’, Meer-Helm (combinatie Van der Meer en Van der Helm), DV-Live (combinatie Dura Vermeer en Lindeloof), Wallaard, KWS, Hendriks Infra en Van Gelder.

Onbenut talent

De bedoeling is dat mensen die nu nog moeilijk werk kunnen vinden in verschillende soorten functies terecht komen, zoals asfaltmedewerker, huismeester, WKA-administrateur, grondwerker en verkeersregelaar. Ook buiten de bouw kunnen ze mogelijk aan het werk, bijvoorbeeld als toezichthouder coronamaatregelen, uitvoerder, document controller en coördinator bureau social return.

Volgens wethouder Richard Moti kan het programma eraan bijdragen dat de capaciteiten van veel Rotterdammers beter benut wordt. “We zien in Rotterdam dat veel mensen relatief weinig opleiding hebben. Dat is heel jammer, want er is wel degelijk heel veel talent dat nu niet benut wordt. Met een initiatief als de Proeftuin op Zuid kunnen we dit veranderen. Door werk te combineren met opleiden, snijdt het mes aan twee kanten. Mensen doen werkervaring op én kunnen zich ontwikkelen. Daardoor hebben ze meer kansen om duurzaam aan het werk te blijven.”

Social return

Proeftuin op Zuid sluit aan het bij Rotterdamse social return-programma, waarin de gemeente als opdrachtgever probeert afspraken te maken met haar leveranciers over de inzet van langdurig werklozen bij deze bedrijven in de vorm van een stageplek of een werk/leerbaan.

Onderwerpen:

Auteur: Yvonne Ton