Engineer moet vaardigheden bijspijkeren

Vraag naar hoog opgeleide technici stijgt, werkgevers veeleisender

Het aantal vacatures voor hoog opgeleide technici steeg in het derde kwartaal met 14% ten opzichte van vorig jaar. Het is de eerste keer in 2015 dat de groei uitkomt boven de 10%. De vraag naar hoog opgeleide technici begint weer in de pas te lopen met de andere beroepsgroepen (Finance en IT) die al eerder dit jaar een sterkere groei lieten zien. Het is wel zo dat technici moeten werken aan overtuigingskracht en communicatieve vaardigheden, willen zij hun gunstige positie op de arbeidsmarkt behouden. Dit blijkt uit de arbeidsmarktanalyse van Yacht.

“Naast de kwantitatieve groei zien we ook een verandering in de eisen aan hoog opgeleide technici. Dit heeft vooral betrekking op benodigde competenties”, aldus Ard Kistemaker, Directeur Yacht Engineering. “De match op kennis en ervaring (hard skills) blijft belangrijk, maar er worden steeds hogere eisen gesteld aan overtuigingskracht. Dit is essentieel om de veeleisende interne en externe klant mee te nemen in de technologische (on)mogelijkheden. Competenties als communicatieve vaardigheden, overtuigingskracht, flexibiliteit en sensitiviteit zijn de nieuwe ‘harde’ criteria voor de engineer van de toekomst”, aldus Kistemaker.

Regio West dé groeidiamant
Er zijn duidelijk regionale verschillen in het aanbod van vacatures. De regio West (Amsterdam en Utrecht) laat de sterkste groei zien met maar liefst 29% in het derde kwartaal. Investeringen in infrastructurele werken zoals de uitbreiding van de nationale luchthaven stuwen in deze regio de groei. In het oosten en zuidoosten zorgen de economische groei en toenemende export voor aantrekkende vraag binnen de industrie. In deze regio’s steeg de vraag naar hoog opgeleide technici met 13% ten opzichte van het derde kwartaal een jaar geleden.

Vraag naar managers neemt toe en specialisten zeer gewild
Voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2014 is de vraag naar managers in de techniek weer toegenomen (16%). Binnen deze beroepsgroep groeit de vraag naar specialisten het sterkst. Specialisten op het gebied van software development, besturingstechniek en mechatronica zijn zeer gewild. Ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar steeg de vraag hier met maar liefst 27%.

Over Yacht
Yacht is dé verbindende kracht tussen professionals en organisaties die het verschil willen maken. Dit doen wij vanuit onze overtuiging dat werk dat ertoe doet mensen gelukkig maakt. Ons doel is optimaal resultaat: professionals uitdagend werk bieden waarmee zij de organisaties van onze opdrachtgevers blijvend verbeteren. Yacht is, vanuit acht kantoren door heel Nederland, actief in acht vakgebieden: IT, Finance, Engineering, Legal, HRM, Marketing & Communications, Supply Chain Management & Procurement en Sociaal Domein.

Yacht monitort continu de arbeidsmarkt voor professionals. Hierbij maakt Yacht gebruik van Jobfeed om inzicht te geven in de ontwikkelingen rondom online vacatures. Daarnaast maakt Yacht gebruik van de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey. Dit is een continu online onderzoek onder de Nederlandse beroepsbevolking van 15 jaar t/m 65 jaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Randstad, Tempo-Team en Yacht. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in het gedrag van de beroepsbevolking als het gaat om de verschillende aspecten van werk. Jaarlijks nemen ongeveer 10.000 mensen deel aan het onderzoek.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Yacht