Hogeschool Utrecht biedt nieuwe Hbo-richting Railtechniek

Nieuwe Hbo-afstudeerrichting Railtechniek in ‘Railhart van Nederland’

Samenwerking met ProRail en Bouwend Nederland

Vanaf september 2012 kunnen studenten van Hogeschool Utrecht (HU) zich specialiseren in Railtechniek. Hogeschool Utrecht heeft op 3 november 2011 een intentieverklaring getekend waarin de samenwerking met ProRail, NL Ingenieurs en Vakgroep Railinfra (VRI) van Bouwend Nederland is vastgelegd. Met de intentie om samen Utrecht ook qua Hbo-onderwijs als ‘Railhart van Nederland’ op de kaart zetten.

Om kennis en kunde in de toekomst op peil te houden en te laten groeien is er grote behoefte aan jonge knappe koppen in de spoorsector. In samenwerking met ProRail gaat Hogeschool Utrecht studenten opleiden in de technieken van het spoor. Afstudeerders van de opleiding Railtechniek zijn vrijwel meteen inzetbaar in de spoorsector.

Opleidingen

Om goede aansluiting te houden bij het reguliere onderwijs wordt uitgegaan van de basisopleidingen Hbo Civiele Techniek, Elektrotechniek, Technische Bedrijfskunde en Werktuigbouwkunde. Na het eerste of tweede jaar van deze opleiding, kunnen studenten zich specialiseren in Railtechniek. Vanaf september 2012 kunnen studenten alvast de zeer praktische minor Railtechniek volgen. De Hbo afstudeerrichting Railtechniek begint in september 2013.

ProRail zorgt voor 7002 kilometer spoor en beheert 389 stations. Over het spoor rijden dagelijks 5500 reizigerstreinen met bijna 1,2 miljoen reizigers en rijden er ruim 350 treinen met een gezamenlijke vracht van 110.000 ton goederen. Daarmee is het Nederlandse spoorwegnet een van de drukste van Europa. Er zijn 13 verkeersleidingsposten die het treinverkeer in Nederland aansturen. Bij ProRail werken 4000 mensen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail