Ruim 100.000 bezoekers Dag van de Bouw 2011

Met een klassieke stoomwals opende minister Schultz van Haegen (I&M) vandaag sissend, fluitend en knarsend de zesde editie van de Dag van de Bouw, samen met Bouwend Nederland-voorzitter Elco Brinkman. Plaats van handeling: de A4 Burgerveen – Leiden, ofwel een van de 230 projecten die in totaal ruim 100.000 bezoekers trokken.

"Door goede samenwerking met de bouwers van ons land kunnen we dit soort mooie resultaten boeken", zo onderstreepte de minister het belang van samenwerking, ook bij de A4: "Deze weg is de ruggengraat van onze economie, de verbinding tussen Rotterdam en Amsterdam. Die dreigde te bezwijken onder de files. Bestuurders, bouwers en Rijkswaterstaat pakken deze weg nu samen aan: goed nieuws voor automobilisten en omwonenden." Dat gebeurt in heel Nederland: "De aanleg van wegen is uit het moeras getrokken. De automobilist staat 3,4 miljoen uren minder in de file. Dat komt overeen met 60 miljoen euro aan maatschappelijke baten."

Sector komt terug

"Daar heb ik de bouw uiteraard bij nodig", aldus de minister. "Heel veel mensen in de bouw zuchten onder de crisis. En dat terwijl we allemaal weten dat als de bouw zware koorts heeft, onze economie ook snipverkouden is. Denk aan de woningbouwopgave, denk aan de infrastructuur, denk aan de ruimtelijke ordening of duurzame energie. Opgaven die zonder een gezonde bouwsector niet te realiseren zijn."

"De klappen in de bouw zijn de afgelopen periode keihard aangekomen, maar de sector komt terug, daar ben ik van overtuigd. Daar zullen we samen, sector, opdrachtgevers, overheden, de schouders onder moeten zetten. Vandaag laat de sector zien dat werken in de bouw er toe doet – en dat het een prachtsector is om in te werken."

Brinkman: "Trots op wat we maken"

Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, reageerde daar direct op: "De minister steekt onze sector een hart onder de riem, daar ben ik bijzonder blij mee. Het gaat inderdaad om samenwerken, of dat nou is bij het bouwen van nieuwe wegen en woningen of bij onderhoud, dat zeker zo belangrijk is. Al bij het ontwerp kijken opdrachtgever en bouwer samen naar duurzaamheid en gemak van onderhoud. De A4 is een topper van een infraproject. Iedereen kan vandaag zien hoe veelzijdig de bouw is. Bijna de helft van alle bouwprojecten in Nederland is woningbouw, zowel nieuwbouw als renovatie."

"In de bouw zijn we trots op wat we maken, dit is een belangrijke dag om op 230 plekken te laten zien aan het grote publiek wat we doen. Deze dag is een initiatief van Bouwend Nederland én aangesloten leden; het zijn de bedrijven die er inhoud aan geven. Dat kost veel tijd en energie – bijvoorbeeld in vergunningen, veiligheid en bemensing – en zeker nu de bouw in zwaar weer zit en de marges veel minder zijn. Steun voor de bouw is daarom welkom, net als maatregelen om starters aan een woning te helpen zodat de doorstroming op de woningmarkt weer op gang komt."

Dag van de Bouw 2011

Het doel van de Dag van de Bouw is om het publiek te laten kennismaken met de bouw. Dat lukte uitstekend: ruim 100.000 mensen grepen de Dag van de Bouw aan om zelf een indruk te krijgen wat er ‘achter de schermen’ op de bouwplaatsen gebeurt. De bouwplaatsen, die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor het publiek waren daarom voorzien van ontvangst- en presentatieruimten. In veel gevallen werden er ook rondleidingen gegeven. Net als in eerdere jaren waren wegen, tunnels, restauratieprojecten, gebouwen in aanbouw en ook woningbouwprojecten opengesteld.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Bouwend Nederland