Grote vraag onderwijs naar samenwerking met bedrijfsleven

Meer technologische bedrijven nodig om leerlingen praktijk te laten ervaren

Den Haag – Meer dan honderd havo/vwo-scholen willen dolgraag samenwerken met technologische bedrijven uit hun regio. Omdat leerlingen nauwelijks weten wat een baan in de bètatechniek inhoudt, willen scholen hun lessen completeren met praktijkervaringen en activiteiten. Ze schrijven zich in bij Jet-Net, waar inmiddels al 147 scholen aan meedoen. Voor 120 scholen is echter nog geen samenwerkingspartner gevonden. Daarom roepen topmannen van de Jet-Net bedrijven andere technologische bedrijven op om samen te werken met het onderwijs.

Jet-Net is door de overweldigende vraag van de scholen in vijf jaar uitgegroeid tot een netwerk van 147 scholen en 29 bedrijven waaronder Shell, Philips, DSM, Akzo Nobel en Unilever. Er vinden bijna 600 activiteiten plaats waarmee Jet-Net jaarlijks ruim 33.000 leerlingen bereikt. Voor 120 scholen is er echter nog geen plaats binnen Jet-Net. Daarom vragen de topmannen van de technologische bedrijven tijdens het lustrum van Jet-Net extra aandacht voor het tekort aan bedrijven binnen het netwerk. Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso onderstreept het belang van Jet-Net in haar lustrumboek. Hij noemt Jet-Net een krachtig voorbeeld voor Europa.

De Jet-Net bedrijven hebben als gemeenschappelijk doel om bètatechnologie inzichtelijk en aantrekkelijker te maken voor de havo/vwo-leerlingen. Zij zagen de toenmalige daling van de aanmeldingen in het hoger bètatechnisch onderwijs en het verloop in de eigen organisaties. Daarom besloten zij zich te richten op de leerlingen nog voordat zij hun profiel en studie kiezen. “Want het is belangrijk dat we jongeren enthousiast maken voor ondernemende en uitdagende posities in het bedrijfsleven”, aldus topman Gerard Kleisterlee van Philips. Bijna 800 medewerkers van de Jet-Net bedrijven geven inmiddels gastlessen, verzorgen expertmeetings, regelen bedrijfsbezoeken en helpen bij profielwerkstukbegeleiding. Alles om leerlingen de bètapraktijk nog beter te laten zien en voelen.

Toast

Hoogtepunt van het jaar is de nationale Jet-Net Career Day in Eindhoven. 2500 leerlingen maken er kennis met technologie, horen ervaringen van medewerkers en gaan vooral zelf aan de slag met technologie. Topmannen van de Jet-Net bedrijven waaronder Peter de Wit (Shell), Frans Pistorius (DSM), Mike Tijdink (Azko Nobel), Rick Harwig (Philips) en Emmo Meijer (Unilever), zijn tijdens de Jet-Net Career Day op 6 november 2007 aanwezig om het lustrum van Jet-Net te vieren. Zij toasten samen met de andere Jet-Net bedrijven, voorgegaan door Ab van der Touw (Siemens), op een succesvolle voortzetting van de samenwerking tussen de bedrijven en scholen. De wens wordt uitgesproken dat Jet-Net spoedig aan de landelijke behoefte van alle scholen kan voldoen. De toast wordt uitgebracht met het drinkbare water uit de uitlaat van de inventieve waterstofkart van Formula Zero.

Leerlingen in debat met topman Philips

Voorafgaand aan de lustrumbijeenkomst vindt Meet the Boss plaats. Deze debatwedstrijd voor havo/vwo-klassen is door Jet-Net georganiseerd om een goed beeld te geven van technologie en mogelijk nog meer interesse te wekken voor bètastudies. Rick Harwig, Chief Technology Officer van Philips, gaat met leerlingen in debat over duurzaamheid, technologie en carrièreperspectieven. De winnaars gaan met de hele klas naar het wetenschaps- en techniekmuseum Cité des sciences et de l’industrie in Parijs.

Over Jet-Net

Jet-Net, Jongeren en Technologie Netwerk Nederland, is op 29 november 2002 opgericht door Shell, Unilever, DSM, Akzo Nobel en Philips in samenwerking met de overheid en onderwijsorganisaties. In Jet-Net werken inmiddels 29 Nederlandse bedrijven nauw samen met 147 havo/vwo-scholen, verspreid over heel Nederland. Zij hebben als doel de scholieren beter zicht te bieden op de praktijk en de beroepsmogelijkheden in industrie en technologie. Jet-Net werkt verder samen met het Platform Bèta Techniek, welke als doel heeft dat er structureel 15% meer leerlingen en studenten bètatechnisch onderwijs volgen. Deelnemers aan Jet-Net zijn: ABB, Akzo Nobel, Brunel Engineering, Corus, Dow, DSM, Festo, FHI, GTI, Hightech Systems Platform, IBM, Kema, Koninklijke Marine, Movares, Océ Technologies, Organon, Philips, Rijkswaterstaat, Royal Haskoning, Sabic, Schiphol Group, Shell, Siemens, Stork, Teijin Aramid, TNO, Unilever en Wetsus. Partnerorganisaties van Jet-Net zijn: FME-CWM, KIVI NIRIA, Ministerie van Economische Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, NVON, Platform Bèta Techniek, Stichting C3, VNCI, VNO-NCW en VO-Raad.

Grote vraag onderwijs naar samenwerking met bedrijfsleven | Infrasite

Grote vraag onderwijs naar samenwerking met bedrijfsleven

Meer technologische bedrijven nodig om leerlingen praktijk te laten ervaren

Den Haag – Meer dan honderd havo/vwo-scholen willen dolgraag samenwerken met technologische bedrijven uit hun regio. Omdat leerlingen nauwelijks weten wat een baan in de bètatechniek inhoudt, willen scholen hun lessen completeren met praktijkervaringen en activiteiten. Ze schrijven zich in bij Jet-Net, waar inmiddels al 147 scholen aan meedoen. Voor 120 scholen is echter nog geen samenwerkingspartner gevonden. Daarom roepen topmannen van de Jet-Net bedrijven andere technologische bedrijven op om samen te werken met het onderwijs.

Jet-Net is door de overweldigende vraag van de scholen in vijf jaar uitgegroeid tot een netwerk van 147 scholen en 29 bedrijven waaronder Shell, Philips, DSM, Akzo Nobel en Unilever. Er vinden bijna 600 activiteiten plaats waarmee Jet-Net jaarlijks ruim 33.000 leerlingen bereikt. Voor 120 scholen is er echter nog geen plaats binnen Jet-Net. Daarom vragen de topmannen van de technologische bedrijven tijdens het lustrum van Jet-Net extra aandacht voor het tekort aan bedrijven binnen het netwerk. Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso onderstreept het belang van Jet-Net in haar lustrumboek. Hij noemt Jet-Net een krachtig voorbeeld voor Europa.

De Jet-Net bedrijven hebben als gemeenschappelijk doel om bètatechnologie inzichtelijk en aantrekkelijker te maken voor de havo/vwo-leerlingen. Zij zagen de toenmalige daling van de aanmeldingen in het hoger bètatechnisch onderwijs en het verloop in de eigen organisaties. Daarom besloten zij zich te richten op de leerlingen nog voordat zij hun profiel en studie kiezen. “Want het is belangrijk dat we jongeren enthousiast maken voor ondernemende en uitdagende posities in het bedrijfsleven”, aldus topman Gerard Kleisterlee van Philips. Bijna 800 medewerkers van de Jet-Net bedrijven geven inmiddels gastlessen, verzorgen expertmeetings, regelen bedrijfsbezoeken en helpen bij profielwerkstukbegeleiding. Alles om leerlingen de bètapraktijk nog beter te laten zien en voelen.

Toast

Hoogtepunt van het jaar is de nationale Jet-Net Career Day in Eindhoven. 2500 leerlingen maken er kennis met technologie, horen ervaringen van medewerkers en gaan vooral zelf aan de slag met technologie. Topmannen van de Jet-Net bedrijven waaronder Peter de Wit (Shell), Frans Pistorius (DSM), Mike Tijdink (Azko Nobel), Rick Harwig (Philips) en Emmo Meijer (Unilever), zijn tijdens de Jet-Net Career Day op 6 november 2007 aanwezig om het lustrum van Jet-Net te vieren. Zij toasten samen met de andere Jet-Net bedrijven, voorgegaan door Ab van der Touw (Siemens), op een succesvolle voortzetting van de samenwerking tussen de bedrijven en scholen. De wens wordt uitgesproken dat Jet-Net spoedig aan de landelijke behoefte van alle scholen kan voldoen. De toast wordt uitgebracht met het drinkbare water uit de uitlaat van de inventieve waterstofkart van Formula Zero.

Leerlingen in debat met topman Philips

Voorafgaand aan de lustrumbijeenkomst vindt Meet the Boss plaats. Deze debatwedstrijd voor havo/vwo-klassen is door Jet-Net georganiseerd om een goed beeld te geven van technologie en mogelijk nog meer interesse te wekken voor bètastudies. Rick Harwig, Chief Technology Officer van Philips, gaat met leerlingen in debat over duurzaamheid, technologie en carrièreperspectieven. De winnaars gaan met de hele klas naar het wetenschaps- en techniekmuseum Cité des sciences et de l’industrie in Parijs.

Over Jet-Net

Jet-Net, Jongeren en Technologie Netwerk Nederland, is op 29 november 2002 opgericht door Shell, Unilever, DSM, Akzo Nobel en Philips in samenwerking met de overheid en onderwijsorganisaties. In Jet-Net werken inmiddels 29 Nederlandse bedrijven nauw samen met 147 havo/vwo-scholen, verspreid over heel Nederland. Zij hebben als doel de scholieren beter zicht te bieden op de praktijk en de beroepsmogelijkheden in industrie en technologie. Jet-Net werkt verder samen met het Platform Bèta Techniek, welke als doel heeft dat er structureel 15% meer leerlingen en studenten bètatechnisch onderwijs volgen. Deelnemers aan Jet-Net zijn: ABB, Akzo Nobel, Brunel Engineering, Corus, Dow, DSM, Festo, FHI, GTI, Hightech Systems Platform, IBM, Kema, Koninklijke Marine, Movares, Océ Technologies, Organon, Philips, Rijkswaterstaat, Royal Haskoning, Sabic, Schiphol Group, Shell, Siemens, Stork, Teijin Aramid, TNO, Unilever en Wetsus. Partnerorganisaties van Jet-Net zijn: FME-CWM, KIVI NIRIA, Ministerie van Economische Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, NVON, Platform Bèta Techniek, Stichting C3, VNCI, VNO-NCW en VO-Raad.