NS helpt jongeren op de rails

Amsterdam – Met dagelijks een miljoen reizigers speelt de Nederlandse Spoorwegen een belangrijke rol in de samenleving. De NS voelt deze maatschappelijke verantwoordelijkheid en biedt landelijk voor 100 werkzoekende jongeren een leer/werktraject aan.

Zo draagt NS bij aan de doelstelling van de Taskforce Jeugdwerkloosheid: zorg ervoor dat binnen vier jaar 40.000 extra jeugdbanen/opleidingen tot stand komen. Voor de regio Amsterdam stelt de NS in totaal 25 arbeidsplaatsen beschikbaar. De NS wil dat haar personeelsbestand een afspiegeling vormt van de samenleving.

Leer/werk traject
De jongeren lopen eerst drie maanden stage, daarna krijgen zij een eerste arbeidscontract van zes maanden. Aansluitend wordt de arbeidsovereenkomst verlengd met nog eens zes maanden.

Tijdens hun stageperiode worden de jongeren individueel begeleid door werkbegeleiders van de NS en de Dienst Werk en Inkomen (DWI), die ook de stagevergoeding en reiskosten betaalt.

Het project verloopt tot nu toe succesvol, ook de interne organisatie draait warm. "Inmiddels hebben we 20 jongeren in traject, waarvan er 14 werken als stationsinformant en zes als service en controle medewerker. In februari komen er weer vijf stationsinformanten bij. Jongeren die het niet redden worden vervangen, zodat toch 25 jongeren de eindstreep halen.

Het zijn jongeren die om verschillende redenen moeilijker aan de slag komen. We leren hen om te gaan met hun eigen verantwoordelijkheid en voorzien hen van relevante bagage voor hun verdere loopbaan. Vaak hebben ze weinig ervaring met werk. We zetten ze letterlijk en figuurlijk op de rails. Alles is bespreekbaar, als je maar op een open manier communiceert", aldus begeleider Roel.

"Natuurlijk redden niet alle jongeren het, dat mag je wel hopen, maar zo werkt het niet. In ieder geval doen wij voor hen onze uiterste best en dat vragen we uiteraard ook van de jongeren. Maar meer dan je best kun je niet doen."

Jongeren enthousiast
"Ik droom ervan om in de beveiliging te werken, dat is stoer. Ik werk nu bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) om ervaring op te doen met werken", zegt Nigel, 18 jaar en werkzaam als informant op het Centraal Station. Hij heeft geen afgeronde opleiding en nog geen beveiligingsdiploma. Wel heeft hij gewerkt bij Buurtpreventie Zuid.

Dat geldt ook voor Junior. Hij is 22 jaar, deed een opleiding in de metaal en volgde een gedeeltelijke opleiding. Hiervoor had hij verschillende baantjes. Nu werkt hij op het station met het accent op controle van kaartjes en informant. In de toekomst wil hij de beveiliging in. Hij heeft het erg naar zijn zin bij de NS. "Ik leer veel en vind het contact met mensen leuk."

Alexander had verschillende tijdelijke baantjes via uitzendbureaus, maar dat beviel niet. Via CWI/VSA kwam hij terecht bij dit project en werkt nu als stationsinformant. Alexander: "Omdat ik zoveel contact heb met mensen, krijg ik mijn zelfvertrouwen terug. Ik vind het leuk om met mensen om te gaan en informatie te geven. In het begin had ik problemen met op tijd komen, ik werd daar op aangesproken. En terecht. Nu gaat het beter. Ik hoop dat ik verder kan komen."

NS positief over project
Ook Bernard Voogd, procesmanager NS, is enthousiast. Onder zijn bezielende leiding is het project van start gegaan. "Het begint nu aardig vorm te krijgen", aldus Bernard. "Niet de makkelijkste groep jongeren, maar met onze individuele begeleiding komen we een heel eind". Zijn collega’s zijn ook enthousiast en komen met positieve reacties. "Dat geeft een goed gevoel en brengt de organisatie nauwer samen".

Informatie
Wilt u meer informatie over de projectmatige aanpak van Vacatureservice Amsterdam?
Neemt u dan contact op met adviseur Ad Heeman van VSA, 0800 525 25 25.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Amsterdam