Bord werkzaamheden

Meer werkvoorraad voor GWW-bedrijven

Foto: Vincent Krabbendam / ProMedia

De Nederlandse grond-, weg- en waterbouwers zagen hun werkvoorraden in november vorig jaar met drie tiende maand toenemen. Gemiddeld kunnen de bedrijven daardoor 7,3 maanden vooruit.

Dat blijkt uit de nieuwste conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw. In de wegenbouw werd de werkvoorraad drie tiende maand groter en in de grond- en waterbouw was dat zelfs vier tiende maand. Het afgelopen jaar werden de orderboeken in de burgerlijke en utiliteitsbouw vaak wat dikker, maar in november was daar sprake van stabilisering of hele lichte dalingen. Door de groei in de GWW nam de orderpositie van de bouw als geheel in november met een tiende maand toe tot 10,2 maanden.

Tekort aan materialen in GWW

Bijna  de helft van de ondervraagde bedrijven merkte in november dat het werk stagneerde. De oorzaken daarvan verschillen per sector: in de GWW komt het vooral door een tekort aan materialen terwijl in de B&U een tekort aan personeel de grootste invloed op de stagnering heeft. Over de hele linie verwacht niemand dat de prijzen de komende maanden gaan dalen. Daarentegen denkt twee derde dat de prijzen juist omhoog zullen gaan.

Lees ook: Personeelskrapte bouw weer terug op niveau van vóór coronacrisis

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.