Veghel maakt werk van winkelhart

De gemeente Veghel lanceert een uniek concept om het centrum aantrekkelijker te maken voor inwoners en bezoekers. Het gaat om een interactieve en innovatieve combinatie van sfeervolle verlichting, geluid en beplanting. Doel is het centrum van Veghel tot een bijzondere winkelbelevenis te maken.

Ervoor zorgen dat bewoners en bezoekers niet alleen naar het centrum komen om boodschappen te doen, maar vooral voor de sfeer en de kwaliteit. En het vestigingsklimaat voor bedrijven verbeteren. Dat wil de gemeente Veghel bereiken met het in Europa unieke interactieve concept dat in september dit jaar gerealiseerd moet zijn.

‘Niets doen is geen optie’, aldus de Veghelse wethouder Jan Goijaarts. ‘Als wij het centrum van Veghel aantrekkelijker willen maken, moeten we investeren. En dan niet op de traditionele manier. Niet meer van hetzelfde. Wij zullen onze nek uit moeten steken en nieuwe, innovatieve wegen in moeten slaan. Dat doen we met dit concept. Wij gaan voor kwalitatieve groei. Wij voegen echt iets toe aan het winkelgebied.’

Cor Molenaar (hoogleraar bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam) zal de effecten van de innovatieve formule monitoren. Deze gaat hand in hand met het verbeteren van de openbare ruimte. Er komt onder meer nieuw meubilair en gevelbeplanting in het centrum. Verder wordt geïnvesteerd in het versterken van de winkelacht. Dit onder meer door het afsluiten van de zogenoemde ‘Patio’. Ten slotte wordt de kwaliteit van woonomgeving verbeterd.

Bijzonder is dat diverse partijen de schouders zetten onder de investeringen in Veghel: de woningcorporatie, ondernemers, vastgoedeigenaren en de overheid. ‘Samenwerking is echt de crux. Fantastisch dat we de handen van zoveel partijen op elkaar hebben gekregen’, aldus wethouder Goijaarts.

Het winkelend publiek krijgt op vrijdag 30 januari alvast een voorproefje van de nieuwe inrichting. Van 17.30 tot 21.00 uur wordt het centrum van Veghel aangekleed met elementen van licht, geluid en groen. Dit gebeurt op initiatief van de Stichting Centrummanagement.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Veghel