InfraTech Innovatieprijs 2007 voor Ballast Nedam

Ballast Nedam/Infra Consult + engineering winnaar Innovatieprijs 2007

Dinsdagochtend 16 januari 2007 opende Ivo Opstelten, burgemeester van Rotterdam, de enige nationale vakbeurs van Nederland op het gebied van grond-, water- en wegenbouw: InfraTech 2007. Tevens overhandigde hij de InfraTech Innovatieprijs 2007 aan Ballast Nedam/Infra Consult + engineering voor hun inzending ‘Instant Bekisting Landhoofd’. InfraTech 2007 vindt plaats in Ahoy Rotterdam van 16 t/m 19 januari.

Na een ludieke start met “Het Orakel van de Oude Haven” opende burgemeester Opstelten officieel de gww-vakbeurs. Aansluitend werden de winnaars van de InfraTech Innovatieprijs bekend gemaakt. Ballast Nedam/Infra Consult + engineering werd met de inzending ‘Instant Bekisting Landhoofd’ de terechte winnaar. Uniek aan deze innovatie is dat hierdoor het vervangen van een compleet viaduct in een extreem korte tijd (9 dagen!) kan plaatsvinden. “Hier heb je een opdrachtgever die hoge eisen stelt en zie: de aannemerij komt zélf met de oplossing. Een goed voorbeeld van hoe je iets van de grond krijgt met zo gering mogelijke schade voor de maatschappij”, aldus de jury.

De Uitvinders Award werd gewonnen door Drain Products Europe met de inzending ‘Permafilter’: een geotextiel met oppervlakvergrotende structuur, ontwikkeld om koolwaterstofvervuilingen in vinyltechnische toepassingen af te vangen en te verwerken. De jury: “Slim bedacht, zo kun je de levensduur van een parkeerplaats verlengen. En je bent ook af van dure saneringen en renovaties als je later wat wilt veranderen.”

De NSTT No-Dig Award werd gewonnen door Visser & Smit Hanab bv met hun inzending
HDD-boring bij Caland brug. “Een heel gewaagde en succesvolle manier van No-Dig. Daar moet je echt een lefgozer voor zijn. Complimenten”, aldus de jury.

De Natuur & Landschap Award ging naar Hoogheemraadschap Delfland met Natuurvriendelijke waterberging Wollebrand (‘plasdrassysteem’). De jury: “Hoe je het ook bekijkt, voor het milieu is dit een uitvinding.”

De Mobiliteit Award werd in ontvangst genomen door PRC BV met CSI: Constante Snelheid Informatie (verkeersregulerend snelheidsadvies). De jury: “Als je straks 79 km per uur rijdt, kun je gewoon doorrijden. Maar stel dat het bord straks 0 aanwijst, dan sta je volgens die informatie 100% zeker in de file.”

De Onderwijs Award werd dit jaar gezien het lage aantal inzendingen niet uitgereikt. Wel werd het ingediende plan van Eldert Besseling & Hugo Ekkelenkamp ‘Geotubes als waterkering’ zeer gewaardeerd. Het idee om Geotubes te vullen met baggerslib en hierbij dijkverzwaring te realiseren vond de jury een dusdanig goed idee dat de inzending alsnog werd gewaardeerd met een eervolle vermelding.

Voor het eerst werd tenslotte een aanmoedigingsprijs uitgereikt: inzender IV-Infra met ‘Stilte op het spoor’ werd door de jury aangemoedigd het idee, om geluidsoverlast van treinen door middel van wielomkapping te reduceren, nader uit te werken.

De InfraTech Innovatieprijs is ontwikkeld ter onderstreping van de innovatiekracht van de gww-sector. Van individuen tot universiteiten, van bouwbedrijven tot ingenieursbureaus, iedere betrokkene met een vernieuwend idee kan deelnemen. De ingezonden ideeën worden tijdens de beurs in een grote galerij afgebeeld.

De ideeën zijn door een professionele vakjury beoordeeld op vernieuwend karakter, gevolgen voor milieu, creatief gebruik van ruimte en/of middelen, mate van energiebesparing, duurzaamheid en het maatschappelijk nut. De winnaar van de InfraTech Innovatieprijs ontving een geldbedrag van € 5.000,-.

InfraTech vernieuwd
InfraTech biedt met 423 exposanten de grootste en meest complete gww-beurs van Nederland. Marktpartijen zoals Ballast Nedam, Boskalis, BAM, BTE groep, Dyka, Holcim, MNO Vervat, Nering Bögel, Struyk Verwo, Van Oord en Wavin geven acte de présence. Voor het eerst zijn de grote opdrachtgevers waaronder Rijkswaterstaat en Gemeentewerken Rotterdam aanwezig.

Belangrijke vernieuwing op InfraTech 2007 is de thematische indeling. Overzichtelijk ingedeeld naar Mainports, Infrastructuur (incl. No-Dig), Stad & Land (incl. Verkeerstechniek), Materieel, Water & Beheer en Kennis & Innovatie. Eye catcher op de beurs is het nieuwe InfraTheater. Hier treden opdrachtgevers en –nemers met elkaar in debat over uiteenlopende (aanbestedings-) onderwerpen. Daarnaast vinden vele activiteiten plaats, waaronder de Onderwijsdag, busexcursies naar de RandstadRail, het Creatief Atelier en seminars en congressen van CROW, KLO en de NieuwBouw.

InfraTech wordt gesteund door Bouwend Nederland, CROW, CURNET, De NieuwBouw, NSTT, ONRI, PSI-Bouw, Werkgroep GWW van de Regieraad Bouw, WL/Delft, GEO-Delft, TNO en NWP.

Meer informatie: www.infratechahoy.nl

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: InfraTech (Ahoy ECEM)