OV-Taxi’s en bussen Kennemerland/IJmond op aardgas

Haarlem – Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben op 11 oktober 2005 bekend gemaakt dat Connexxion het contract voor de exploitatie van de OV- Taxi in de regio Zuid/Kennemerland/ IJmond in de wacht heeft gesleept. Dat betekent dat met ingang van 1 januari 2006 er 45 nieuwe taxi’s komen die alle op aardgas rijden. Met de gunning van OV-Taxi aan Connexxion, die ook het busvervoer verzorgt, wordt er volgend jaar voor al het openbaar vervoer in genoemde regio’s alleen nog maar aardgas gebruikt. Uniek in Nederland.

Connexxion gaat de OV-Taxi, het zogenaamde ‘Collectief Vraagafhankelijk Vervoer, in ieder geval voor de periode van 1 januari 2006 tot en met 31 december 2008 uitvoeren. De regio Kennemerland/ IJmond wordt daardoor het eerste vervoersgebied in Nederland waar een vervoerder al haar taxi’s en bussen laat rijden op aardgas met als gevolg minder lawaai, minder stank en daardoor verbetering van de luchtkwaliteit.

In totaal hebben vier bedrijven ingeschreven op het contract met de provincie voor Collectief Vraagafhankelijk Vervoer. Connexxion is bij de beoordeling van de offertes als beste van de inschrijvers uit de bus gekomen op basis van de prijs/kwaliteit verhouding. De vervoerder voldeed niet alleen op alle punten van het programma van eisen, maar scoorde ook hoog op verschillende onderdelen zoals klantvriendelijkheid, het inzetten van voertuigen op aardgas en communicatie met de reiziger. Ook heeft Connexxion duidelijke afspraken gemaakt met onderaannemers die in drukke tijden worden ingehuurd. Zij worden niet verplicht om op aardgas te rijden maar mogen alleen auto’s gebruiken die voorzien zijn van roetfilters en toerenbegrenzers. De vervoerder werkt verder met een klantenpanel, mystery quests (voor chauffeur en reizigers een onbekende die de gang van zaken beoordeelt) en enquetes onder de reizigers. Dit alles om de kwaliteit te bewaken en zonodig te verbeteren.

De vier ingediende offertes zijn beoordeeld door een team bestaande uit vertegenwoordigers van de provincie en gemeenten volgens een vooraf vastgestelde beoordelingsprocedure. Daarbij speelden kosten en kwaliteit de belangrijkste rol. De overige inschrijvers waren Arriva, PZN en Taxi Zeevang.

De OV-Taxi is naast vervoer voor gehandicapten bedoeld als aanvulling op het reguliere openbaar vervoer, daarom zijn met name de korte ritten goedkoop gehouden. De OV-Taxi moet een uur van tevoren worden besteld en kan gedeeld worden met andere reizigers. Ook kent de OV-Taxi ritten met een aansluit- of aankomstgarantie.

De OV-Taxi Zuid-Kennemerland/IJmond bedient het hele gebied, dus de gemeenten Bennebroek, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort.

Het vervoer van de OV-Taxi Zuid-Kennmerland/IJmond is gegroeid van 540 ritten per dag in december 2004 naar 910 ritten per dag augustus 2005.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht provincie Noord-Holland