Geluidsschermen Betuweroute afgerond

Barendrecht – Dinsdag 1 maart 2005 is het laatste Betuweroute geluidsscherm op zijn plek gehesen. Na 16 maanden bouwen zijn 13.000 betonnen en 2.838 glazen schermdelen met elkaar verbonden tot in totaal een 115 kilometer lang geluidsscherm. De schermen variëren in hoogte van 1 tot 4 meter en staan tussen Oud-Alblas (Zuid-Holland) en Angeren (Gelderland). Binnen planning is hiermee Europa’s ‘langste’ geluidsschermen project afgerond.

Op 22 oktober 2003 verdween met een aantal forse klappen de eerste heipaal voor dit contract in de bodem. Aannemerscombinatie Comol-3 (een combinatie van NV CFE, Vinci Construction en TBI Bouwgroep) stond voor een grote logistieke uitdaging. Op hoogtij bouwdagen werd op 15 bouwlocaties tegelijk gewerkt volgens het ‘just in time’ principe. Dit houdt in dat de benodigde bouwelementen in de ochtend per vrachtauto vertrokken vanaf de fabriek in Nederland of Duitsland om in de loop van de dag door de montageploeg op de juiste plek te worden gemonteerd. Gemiddeld zijn 30 elementen per dag per bouwlocatie geplaatst.

De wettelijke geluidsnorm bepaald waar en tot welke hoogte geluidsschermen moeten komen. Om ervoor te zorgen dat het geluid van de Betuweroute binnen de normen blijft, zijn naast het plaatsen van geluidsschermen, ook andere maatregelen genomen. Zo is op enkele plaatsen het spoor verdiept aangelegd, en zijn tussen Zee en Zevenaar 5 tunnels gebouwd. Ook de keuze van gebruikte materialen draagt bij aan een stiller spoor. Zo zijn aan elkaar gelaste spoorstaven gladgeslepen en bevestigd op betonnen dwarsliggers in plaats van op houten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Betuweroute

Geluidsschermen Betuweroute afgerond | Infrasite