De Hoogwaterbrigade aan het werk (bron: WDODelta)
DIJKWACHT

Hoogwaterbrigade oefent sluiten stadsmuurwaterkering Kampen

De Hoogwaterbrigade aan het werk (bron: WDODelta)

De Hoogwaterbrigade van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) traint op woensdag 21 september het sluiten van de mobiele waterkering in Kampen. Het gaat om een waterkering die zo’n twee kilometer lang is.

Over een afstand van ruim anderhalve kilometer is de oude stadsmuur van Kampen sinds 2003 geschikt gemaakt om het water buiten de poort te houden. Op plaatsen waar straten en pleinen de historische stadsmuur onderbreken, bestaat de kering uit losse elementen die bij dreigende hoge waterstanden op de IJssel worden afgesloten. Hiervoor werkt het waterschap samen met ruim 200 enthousiaste vrijwilligers, die als het moet bij nacht en ontij klaarstaan om de IJssel te bedwingen.

Hefschuiven

In totaal telt de kering 84 mobiele elementen, samen goed voor zo’n 200 meter. Daarnaast plaatst de Hoogwaterbrigade tijdens hoogwater op 220 plaatsen waterkerende voorzieningen in of aan woningen om de ‘stadsmuurwaterkering’ geheel sluitend te maken.

Met de jaarlijkse oefening houdt het waterschap het draaiboek en de organisatie van het sluiten van de kering actueel en oefent de Hoogwaterbrigade met onder andere het opbouwen van waterkerende muren van aluminium schotbalken. Ook worden in diverse stegen hefschuiven handmatig omhoog gehesen en trainen de vrijwilligers met het aanbrengen van vloedplanken en afdichtplaten van ventilatieroosters en kelderruimtes.

Lees ook:

Zuid-Limburg werkt samen met buurregio’s tegen wateroverlast

Zelfsluitende waterkering in 38 Limburgse achtertuinen

Auteur: Redactie