Werkzaamheden Prinses Beatrixsluizen uitgesteld vanwege laag water

Rijkswaterstaat stelt het verwisselen van de sluiskolkdeur wegens de lage waterstanden uit. De werkzaamheden stonden gepland van 10 tot en met 17 december. Rijkswaterstaat komt met dit uitstel tegemoet aan de schippers omdat de wachttijden anders te hoog zijn.

“Waar mogelijk moeten we de problemen voor het scheepvaartsverkeer als gevolg van het lage waterpeil beperken. Ik ben blij dat Rijkswaterstaat daar ook alert op is”, aldus staatssecretaris Atsma.

Route juist extra in gebruik

Vanwege de huidige lage waterstanden maakt de scheepvaart momenteel juist extra gebruik van de route door de Prinses Beatrixsluizen. De verwachting is dat komende week het water niet voldoende stijgt. Bij stremming van een van de sluiskolken zouden de wachttijden voor schippers extreem hoog worden. Tijdens de deurwisseling in september met normale waterstanden liep de stremming al op tot maximaal negen uur. Alternatieve routes via de Lek (Koninginnensluis en Irenesluis) zijn nu slechts een deel van de dag bevaarbaar voor schepen met enige diepgang. Het uitstel zorgt ervoor dat de problemen die de scheepvaart van de lage waterstanden ondervindt, niet nog groter worden.

Opgelucht

De scheepvaartwereld heeft opgelucht en positief gereageerd op het besluit tot uitstel. Rijkswaterstaat geeft momenteel speciale aandacht aan de problemen die de scheepvaart ondervindt vanwege de lage waterstanden.

Wel uitstel, geen afstel

Rijkswaterstaat verwacht de verwisseling van de tweede sluisdeur wel begin 2012 uit te kunnen voeren. De nieuwe planning wordt tijdig aangekondigd, dit kan ook al binnen vier weken zijn. Het is afhankelijk van de ontwikkeling van de waterstanden de komende tijd en de afstemming van werkzaamheden elders in Nederland aan de vaarweg. Later in 2012 worden ook de 3e en 4e deur verwisseld.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat