Nederland levert bijdrage aan bestrijding olieramp VS

zes veegarmen voor de bestrijding van de olieramp

Op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten stelt minister Eurlings zes veegarmen beschikbaar voor de bestrijding van de olieramp in de Golf van Mexico. Rijkswaterstaat stuurt zaterdag het materieel per vliegtuig naar de United States Coast Guard. Ook gaan er Nederlandse experts vanuit het bedrijfsleven mee om de Amerikanen te ondersteunen bij het gebruik. De verwachting is dat de hulp vanaf begin volgende week operationeel is.

Met de veegarmen wordt de drijvende olie uit het water verzameld en vervolgens weggepompt. Afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse kan hiermee per uur maximaal 350 m3 olie per set worden opgeruimd. Minister Eurlings reageert: “Al snel toen de ramp plaatsvond hebben wij alles klaar gezet voor verzending. Nu de Amerikanen het materieel kunnen gebruiken, kunnen we snel doorpakken. En dat is hard nodig ook, het is een verschrikkelijke natuurramp die zich nu voltrekt in de Golf van Mexico.”

De veegarmen worden geleverd aan het Amerikaanse T&T Marine Salvage. Dit bedrijf is door BP gecontacteerd om de olieverontreiniging op zee op te ruimen. De veegarmen blijven in Amerika en Rijkswaterstaat krijgt nieuwe veegarmen. Mocht er nu op de Noordzee een incident met olie plaatsvinden dan heeft Rijkswaterstaat genoeg basiscapaciteit, en kan in geval van nood ook een beroep gedaan worden op de omringende landen.

Rijkswaterstaat heeft ervaring met oliebestrijding en is al eerder in actie gekomen bij grote olierampen, zoals in 2002 bij de ramp met de Prestige in Spanje.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W)