Arcadis wint De Vernufteling 2009 met Sanergy

Het winnende project omvat een combinatie tussen grondwatersanering en een systeem voor warmte- en koudeopslag in de bodem. Sanergy is het meest vindingrijke project van een ingenieursbureau van dit jaar, oordeelde de jury.

Tijdens de uitreiking van De Vernufteling op 10 juni 2009 werden, uit een groep van 18 genomineerde projecten, de vijf finalisten bekend gemaakt. Naast Arcadis behoorden Grontmij (duurzame energie uit afvalwater), Witteveen+Bos (eerste beweegbare composietbrug) en tweemaal Oranjewoud (innovatief rioleringssysteem en het stormschild) tot de finalisten. De jury, onder leiding van futuroloog Rudolf Das, besloot Arcadis tot winnaar uit te roepen vanwege de brede toepasbaarheid van het project en de combinatie van technieken.

Sanergy wordt op dit moment toegepast in Strijp-S in Eindhoven. De bodem aldaar is vervuild. Bij warmte/koudeopslag in de bodem moet voorkomen worden dat het vervuilde grondwater verder verspreid raakt door de bodem. Daarvoor worden er 15 onttrekkingsbronnen en 8 infiltratiebronnen gebruikt. Daarmee blijft de vervuiling op zijn plek. De op gang gebrachte circulatie van grondwater bevordert tegelijk de afbraak van vluchtige organische chloorverbindingen. Zonodig kan organisch materiaal worden toegevoegd om de afbraak te bevorderen. De bodem wordt hiermee dus gereinigd, terwijl tegelijkertijd duurzame verwarming en koeling van gebouwen mogelijk is door de warmte/koudeopslag.

Er werd eveneens een publieksprijs uitgereikt. Via de website van De Vernufteling kon het publiek haar stem uitbrengen op één van de achttien genomineerde projecten. De publieksprijs ging uiteindelijk naar IV-Groep voor het project Rotating Towers.