Imtech: 40 mln orders voor milieuvriendelijke voortstuwing

Imtech (technische dienstverlening in Europa en op de mondiale maritieme markt) maakt bekend dat het aan boord van twee werkschepen en een luxe (mega)jacht opdracht heeft gekregen voor de milieuvriendelijke (diesel)elektrische voortstuwing, inclusief bijbehorende technische oplossingen. De opdrachten zijn verworven door Imtech Marine Group en de totale waarde bedraagt bijna 40 miljoen euro. De Imtech-technologie leidt tot een aanzienlijke reductie van het brandstofverbruik en milieubelastende uitstoot.

Uniek multifunctioneel werkschip

In opdracht van het Roemeense GSP Drilling verzorgt Imtech de (diesel)elektrische voortstuwing met energieopwekking en -distributie aan boord van het werkschip de ‘Titan’. Dit is een uniek multifunctioneel schip dat maar liefst drie functies kan uitoefen: het leggen van pijpen op de oceaanbodem, het tillen van (delen van) olie- en gasboorplatfomen en het leveren van assistentie bij olie- en gasboringen. Imtech realiseert ook een dynamisch positioneringsysteem waarmee het mogelijk is om het schip onder elke weersomstandigheid op zee nauwkeurig te manoeuvreren. Imtech is eveneens verantwoordelijk voor het vesselmanagementsysteem en hightech digitale scheepsbrug. Het werkschip wordt gebouwd op de Keppel-werf in Singapore.

Hightech stenenstorter

In opdracht van Tideway, de offshorespecialist binnen het Belgische DEME (Dredging, Environmental & Marine Engineering), verzorgt Imtech de (diesel)elektrische voortstuwing met energieopwekking en -distributie aan boord een hightech (valpijp)stenenstorter. Dit is een speciaal schip dat op de duizenden meters diepe oceaanbodem op zeer nauwkeurige wijze olie- en gaspijpleidingen kan voorzien van een afdeklaag van stenen, waardoor verankering met de bodem tot stand wordt gebracht. Ook aan boord van dit schip wordt een dynamisch positioneringsysteem aangelegd. De stenenstorter wordt gebouwd op de Sembawang werf in Singapore.

Luxe (mega)jacht

In opdracht van een werf in het Midden-Oosten verzorgt Imtech de (diesel)elektrische voortstuwing met energieopwekking en -distributie, inclusief de volledige automatisering en hightech digitale scheepsbrug, aan boord van een luxe (mega)jacht met een lengte van 85 meter.

Voordelen van (diesel)elektrische voortstuwing

Door toenemende eisen die gesteld worden aan de prestaties van schepen neemt de technologiecomponent aan boord toe. Imtech is als één van de weinige marktpartijen in staat hiervoor totaaloplossingen aan te bieden. Bovendien worden steeds hogere milieueisen gesteld in de vorm van een lage uitstoot aan CO2 (kooldioxide) en NO2 (stikstofoxide). Door schepen uit te rusten met innovatieve milieuvriendelijke (diesel)elektrische voortstuwing kan elektrische energie efficiënter worden opgewekt en zorgt Imtech voor een aanzienlijk reductie van het brandstofverbruik (circa 10 tot 20%) en milieubelastende uitstoot (circa 15 tot 20%). Daarnaast zijn schepen die met dit soort technologie zijn uitgerust wendbaarder en is er sprake van een aanzienlijke geluidsreductie doordat er minder trillingen aan boord optreden. Alle schepen zullen in 2011 operationeel zijn.

Imtech: sterke speler in mondiale maritieme markt

In de maritieme markt is Imtech (Imtech Marine Group) een onafhankelijke full service dienstverlener met integrale oplossingen voor platformautomatisering, (elektronische) voortstuwing, energieopwekking & -distributie, communicatie/navigatie, geïntegreerde (scheeps)bruggen en lucht- en klimaattechnologie. Imtech beschikt over een wereldwijd servicenetwerk van meer dan zeventig vestigingen in meer dan 20 landen langs alle belangrijke mondiale scheepvaartroutes en bij de belangrijke scheepsbouwcentra, waardoor snelle service, onderhoud en aftersales ondersteuning kan plaatsvinden. Hierbij worden alle segmenten afgedekt: luxe (mega)jachten, marineschepen (fregatten, korvetten, patrouillevaartuigen en onderzeeboten), speciale schepen (bagger-, olie-, hef- en werkschepen), offshoreplatforms, passagiersschepen en binnenvaartschepen. Op de mondiale maritieme markt behoort Imtech Marine Group (2.250 medewerkers) tot de sterkste spelers.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Imtech N.V.