Bod op Divisie Terminals van Smit Internationale

Aandeelhouders Lamnalco Group brengen bod uit op Divisie Terminals van Smit Internationale

· Lamnalco Group heeft leidende positie in Terminal diensten

· Boskalis en Rezayat Group zijn aandeelhouders van de Lamnalco Group

· Aandeelhouders Lamnalco maken bod op Smit Terminals bekend

· Samenvoeging van Lamnalco en Smit Terminals creëert mondiale marktleider

· Bod op Smit Terminals bedraagt USD 300 miljoen in contanten

Papendrecht – De aandeelhouders van Lamnalco Group, baggerconcern Koninklijke Boskalis Westminster nv en het Saoedi-Arabische concern Rezayat Group, hebben heden een bod uitgebracht op de mondiale olie- en gasterminalactiviteiten van Smit Internationale nv. Het bod bedraagt USD 300 miljoen in contanten. Dit bedrag komt overeen met ruim twintig maal de winst van Smit Terminals en circa tien maal EBITDA. Daarmee wordt naar de mening van de aandeelhouders van Lamnalco een bod uitgebracht dat ‘full and fair value’ biedt. Het bod zal worden gefinancierd met een combinatie van bestaande kasmiddelen en kredietfaciliteiten. Aan het bod zijn voorwaarden verbonden die gebruikelijk zijn bij een dergelijke transactie.

Achtergrond van het bod

Smit Terminals en Lamnalco hebben beide een leidende positie in de mondiale markt van gespecialiseerde dienstverlening aan olie- en gasterminals. Dit is een sterk groeiende markt, gedreven door de stijgende wereldvraag naar energie, in het bijzonder vloeibaar gas (LNG). Met de combinatie wordt een speler van wereldformaat gecreëerd met een uitstekend platform voor verdere groei.

Het samengaan van de twee spelers ligt vanuit strategisch, operationeel, commercieel en financieel oogpunt voor de hand. De combinatie zal een jaarlijkse omzet hebben van meer dan USD 280 miljoen, werkzaam zijn in meer dan 25 landen verspreid over vijf continenten, met een wereldmarktaandeel van circa 40%. Daarmee wordt zij de best gepositioneerde mondiale speler op het gebied van maritieme olie- en gasterminalactiviteiten.

Zowel Lamnalco als Smit Terminals heeft solide marktposities die zijn opgebouwd dankzij de kwaliteit en de professionaliteit van hun medewerkers. Deze krijgen door de schaalvergroting volop kansen zich verder te ontwikkelen.

De belangrijkste voordelen van het samengaan zijn:

• Creatie van een speler van wereldformaat voor Terminal diensten

• Optimale dienstverlening aan wereldwijde olie- en gasklanten

• Uitgebreide mogelijkheden voor ontwikkeling personeel

• Waardecreatie voor aandeelhouders aan beide zijden

De aandeelhouders van Lamnalco hebben de Directie van Smit Internationale uitgenodigd voor besprekingen over het uitgebrachte bod.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Koninklijke Boskalis Westminster nv