Nieuwe pijpleiding vervoert gas van Nederland naar UK

BBL Company gestart met eerste gastransport

Groningen – De Balgzand-Bacton Leiding (BBL) is de eerste pijpleiding die Nederland met het Verenigd Koninkrijk verbindt. Op 1 december 2006 is deze onderzeese pijpleiding begonnen voor het eerst gas van Nederland naar Groot-Brittannië te transporteren. Met een capaciteit van 1,75 miljoen m3/per uur kan de nieuwe leiding ongeveer 15 miljard kubieke meter gas per jaar vervoeren.

De BBL stelt Groot-Brittannië in staat extra volumes aardgas te importeren vanuit het Europese continent. Dit is nodig omdat enerzijds de vraag naar aardgas in Groot-Brittannië stijgt en anderzijds de eigen productie van aardgas snel afneemt. Hierdoor is Groot-Brittannië meer en meer aangewezen op geïmporteerd aardgas om de eigen voorzieningszekerheid te garanderen. Eind 2005 dreigde zelfs een tekort aan aardgas in Engeland. Het jaarverbruik in Groot- Brittannië is nu 100 miljard m3, de BBL kan dus zorgen voor 15% van de gasbehoefte.

Het gas dat door de BBL naar Groot-Brittannië zal stromen is afkomstig van diverse gashandelaren die het gas betrekken van producenten in Nederland en daarbuiten.

De aanleg van de BBL heeft nog geen twee jaar in beslag genomen. De bouw was een uitdagend project dat tot stand is gekomen met behulp van de modernste technologie, zoals het nieuwe elektrisch aangedreven compressorstation in Anna Paulowna in Noord-Holland.

BBL Company is een samenwerkingsverband tussen E.ON Ruhrgas, Fluxys en de N.V. Nederlandse Gasunie. Meer informatie op www.bblcompany.com

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gasunie