Positieve resultaten pilot vervoermanagement NB

‘s-Hertogenbosch – Door het toepassen van vervoermanagement zijn bedrijven beter bereikbaar, is de luchtverontreiniging verminderd en is de regionale economie versterkt. Drie koplopers deden mee aan deze pilot van september 2005 tot maart 2006: Bavaria in Lieshout, Ankerpoort in Geertruidenberg en de bedrijventerreinen Theodorushaven en Noordland in Bergen op Zoom.

De provincie en de gemeente Bergen op Zoom hebben een nieuwe methode ontwikkeld om zowel het personenvervoer als het goederenvervoer van bedrijven milieutechnisch en bedrijfseconomisch te verbeteren. De methode bestaat uit een onderzoek naar de in- en uitgaande vervoerbewegingen van het bedrijf. Aan de hand van twee criteria, thema’s en fasering van vervoer, wordt bepaald welke scan op het gebied van goederen- en personenevervoer het beste bij het bedrijf past. De verruimde reikwijdte van de Wet Milieubeheer stelt vervoermanagement deels verplicht voor bepaalde bedrijven. Dit vraagt om maatwerk, waar deze nieuwe methodiek in voorziet.

De projecten die voortvloeien uit de pilot leveren een besparing van 2,3 miljoen kilometer per jaar van het aantal wegkilometers op. Deze besparing van het aantal kilometers levert ook een besparing voor vervoerskosten van de bedrijven op. Tegelijkertijd vermindert door de maatregelen de uitstoot van schadelijke stoffen (CO2) met 2225 ton op jaarbasis. Deze gezamenlijke aanpak van overheid en bedrijfsleven levert dan ook voordeel op voor economie, bereikbaarheid en milieu.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Provincie Noord-Brabant