RWS vervangt damwand Johan Wagenaarkade

Den Haag – Op 6 maart a.s. start Rijkswaterstaat met het vervangen van de damwand van het Amsterdam-Rijnkanaal bij de Johan Wagenaarkade in Utrecht. Dit omdat de huidige damwand aan het einde van zijn levensduur is. De werkzaamheden duren naar verwachting tot september van dit jaar.

De komende jaren voert Rijkswaterstaat veel achterstallig onderhoud aan het Amsterdam-Rijnkanaal uit. De vervanging van deze damwand is een van die onderhoudsprojecten. De damwand langs de Johan Wagenaarkade ligt aan de oostoever van het Amsterdam-Rijnkanaal in de Utrechtse wijk Oog in Al. De huidige damwand bestaat nog uit hout en is in slechte staat. De nieuwe damwand is van staal.

Allereerst wordt het bovenste deel van de oude damwand weggehaald. Daarna wordt de nieuwe damwand vlak voor de oude damwand in de grond getrild. De nieuwe damwand wordt verankerd en de ruimte erachter wordt aangevuld met zand. De scherpe bovenrand krijgt een afdekplaat en het achterliggende terrein wordt opnieuw afgewerkt met grond en ingezaaid. De werkzaamheden gebeuren, met uitzondering van de aanvulling met zand en grond, vanaf het water.

De damwand wordt over een lengte van 1400 meter vervangen, waarvan 1000 meter langs bebouwing ligt. Langs het water ligt een voetpad. Om de veiligheid van voetgangers te garanderen sluit de aannemer dit pad gedeeltelijk af tijdens het werk. De omliggende woningen, straten en parkeerplaatsen blijven normaal bereikbaar.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat