Arcadis verwerft projecten waterkwaliteitsbeheer

Arnhem – ARCADIS, de internationale advies- en ingenieursonderneming, heeft op 23 december 2005 bekend gemaakt dat het bedrijf twee grensoverschrijdende waterkwaliteitsbeheerprojecten heeft verworven met een totale omvang van EUR 2,2 miljoen. Het eerste contract is in Bulgarije en betreft een preventief programma tegen de vervuiling van de Arda rivier. Het tweede project omvat een geïntegreerd plan voor het beheer van een rivierbassin in de Dnjestr rivier in Oekraïne. Deze twee projecten zijn een toevoeging op het omvangrijke track record dat ARCADIS tot één van Europa’s leidende adviesorganisaties op het gebied van milieu maakt.

Michiel Jaski, Raad van Bestuurslid van ARCADIS, zegt: “Het Arda rivier project is een goed voorbeeld van wat er nog moet gebeuren in Europa om in 2015 aan de regels te voldoen van het EU Water Framework Directive (WFD). Deze projecten hebben vaak de extra complicatie dat zij grensoverschrijdend zijn en dat landen hun beheerproblemen van de waterkwaliteit in gezamenlijkheid dienen op te lossen. ARCADIS heeft ruime ervaring om overheden in zo’n gezamenlijke aanpak te ondersteunen.”

Het Arda rivier project is een preventief programma tegen vervuiling. ARCADIS zal de formatie van een grensoverschrijdende commissie faciliteren voor het rivierbassin. Daarnaast zal de onderneming methoden ontwikkelen om publieke betrokkenheid te vergroten en technische expertise bieden in het opzetten van een watercontrolesysteem. De Arda rivier is een rivier die zowel door Bulgarije als Griekenland stroomt. Aan de Bulgaarse kant zijn 30.000 mensen, inwoners van de twee grote steden Kardjali en Smolyan, afhankelijk van de waterreserves van het bassin. Het water wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en voor irrigatie. Bulgarije zal in 2007 toetreden tot de Europese Unie en wil zich conformeren aan het tijdsschema van de invoering van de Europese wetgeving bestaande uit 200 wetten inclusief het WFD.

In Oekraïne zal ARCADIS een geïntegreerd regionaal beheerplan voor het Neder-Dnjestr rivierbassin opstellen. Het WFD van de Europese Unie wordt als leidraad voor het plan gebruikt, met het doel duurzaam de waterkwaliteit en de bescherming en het herstel van het Neder-Dnjestr ecosysteem te verbeteren. Dit garandeert de inwoners van Odessa en omliggende gemeenten schoon drinkwater en maakt de aanleg van het Neder-Dnjestr Nationaal Park mogelijk. Verder zal er een samenwerkingsverband tot stand worden gebracht tussen Oekraïne en Moldavië.

ARCADIS is een internationale onderneming die projectmanagement, adviezen en ingenieursdiensten levert voor het verbeteren van bereikbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid. Infrastructuur – Milieu – Gebouwen. ARCADIS ontwikkelt, ontwerpt, implementeert, onderhoudt en exploiteert projecten. Voor bedrijven en overheden. Met 10.000 mensen en een omzet van meer dan € 1 miljard. Multinationaal aanwezig met een dicht netwerk van kantoren en kennis en ervaring van internationaal niveau. Gericht op meerwaarde voor klanten.

U kunt een factsheet (in het Engels) met aanvullende informatie over het EU Water Framework Directive en voorbeelden van andere ARCADIS projecten op het gebied van waterkwaliteitsbeheer downloaden via www.arcadis-global.com

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ARCADIS N.V.