Subsidie achteraf-inbouw roetfilters bij dieselautos

Den Haag – Staatssecretaris Van Geel van Milieu wil eigenaars van dieselauto’s met bouwjaar 1995 – 2004 per 1 april 2006 400 euro subsidie geven als zij (achteraf) een roetfilter laten inbouwen. Dit heeft hij woensdag 3 november 2005in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd.

Het voornemen past in een pakket aan maatregelen dat bedoeld is om de luchtkwaliteit in steden en industriegebieden zodanig te verbeteren dat deze aan de europese normen voldoet. Het pakket zal begin 2006 definitief worden vastgesteld

Subsidie retrofit-roetfilters
De ANWB heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk gepleit voor een goede subsidieregeling voor ‘retrofit’-roetfilters, naast de reeds bestaande voor roetfilters op nieuwe auto’s. De bond juicht het voornemen van de staatssecretaris dan ook van harte toe. Wel roept de ANWB het kabinet op om voldoende geld uit te trekken voor de regeling, zodat particulieren die aan de regeling willen meedoen niet teleurgesteld hoeven te worden.

Animo waarschijnlijk groot
De ANWB vermoedt dat er wel eens meer animo onder burgers kan zijn dan waar het kabinet van uitgaat. Onderzoek onder ANWB-leden heeft uitgewezen dat een groot deel van de achterban de luchtverontreiniging door auto’s een serieus probleem vindt dat dringend aangepakt dient te worden, bij voorkeur met maatregelen die de uitstoot bij de bron aanpakken. De nu aangekondigd maatregel past daarbij en dekt naar verwachting 80% van de kosten voor aanschaf en inbouw, wat deelname aantrekkelijk maakt.

Roetfilters bij nieuwe auto’s
Sinds 1 juni 2005 wordt de aankoop van een nieuwe dieselauto met een ultra lage roetuitstoot fiscaal gestimuleerd met een korting van 600 euro op de Belasting personenauto’s motorrijwielen (BPM).

Meer informatie inclusief een overzicht van alle personenauto’s die met roetfilter leverbaar zijn (stand november 2005) vindt u in het artikel ANWB: Overzicht auto’s met roetfilter en subsidie

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ANWB Hoofdkantoor