Archeologische vondsten Noord/Zuidlijn

Amsterdam – Bij het afzinken van het caisson op het Damrak hebben de archeologen tal van bijzondere spullen opgegraven. De vondsten gaan terug tot de 14e eeuw en variëren van scheepsgereedschap, een hele verzameling messen, aardewerk, een bijzondere tabaksdoos en een opvallend insigne van tin.

Op het Damrak wordt momenteel de startschacht gebouwd voor de boor die de metrotunnel onder de stad gaat graven. Hoe dieper de ‘betonnen doos’ afdaalt, hoe ouder de vondsten.

Opvallend is het grote aantal messen dat de archeologen tot nu toe hebben opgegraven. Ze komen allemaal uit de middeleeuwen, zo rond de 15e eeuw. “Dat kan erop duiden dat op de Nieuwe Brug mogelijk net als op de Pontevecchio in Florence winkeltjes zaten waar messen werden verhandeld. Denkbaar is ook dat er een werkplaats was waar messen werden gemaakt”, zegt archeoloog Jerzy Gawronski.

Veel voorwerpen duiden erop dat er in vroeger tijden veel maritieme bedrijvigheid is geweest aan de monding van de Amstel. Op het Damrak waar het archeologisch onderzoek nu plaatsvindt lag vroeger de haven van Amsterdam.

Het onderzoek gaat voort. De archeologen verwachten nog veel voorwerpen te zullen vinden, mogelijk zelfs uit de 12e eeuw.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Noord-Zuidlijn Amsterdam (Noord - WTC)